Amanda Gorman blir Gyldendal-forfatter!

Vi er stolte over å meddele at vi skal utgi den amerikanske poeten Amanda Gorman. Det arbeides nå iherdig med å få alt klart til en høstlansering av hennes tre bøker; barneboken Change Sings, diktsamlingen «The Hill We Climb» og en gavebokversjon av selve diktet.

Etter at Gorman framførte «The Hill We Climb» under Joe Bidens innsettelse, har diktet gått viralt og gjort den unge poeten verdenskjent. Hun er USAs første national youth poet laureate og, bare tjueto år gammel, den yngste poeten som noen gang har framført ved en presidents innsettelse. I en tid hvor USA er politisk splittet og herjet av coronapandemien, søkte Gorman å bygge broer og se fremover. Hun sa i uttalelse til The New York Times at hun ønsket å fokusere på hvordan landet nå kan samles og helbredes, hvilket også var hovedtema i diktet:

We lift our gazes not to what stands between us but what stands before us.
We close the divide because we know to put our future first, we must first put our differences aside.
We lay down our arms so we can reach out our arms to one another.
We seek harm to none and harmony for all.

Henrykt forlag

Alle i Gyldendal gleder seg til å jobbe med Gorman. Forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen uttalte følgende: «Jeg ble dypt rørt av Amanda Gormans innsettelsesdikt. Noen ord, setninger og bøker har en kraft som kan forandre verden til et bedre sted. Amanda er i besittelse av en slik unik kraft, og vi er så stolte og begeistret over å utgi henne i Norge.»

Pål Stokka, som blir ansvarlig redaktør for Gormans bøker, er også svært begeistret over rettighetskjøpet: «Amanda Gorman har ikke bare potensiale til å bli stemmen til en generasjon og en bevegelse, hun har også, i svært ung alder, en begavelse uten sidestykke. Jeg var en av mange millioner mennesker rundt om i verden som ble dypt berørt av Amandas ord, og vi er umåtelig stolte av å kunne kalle henne en Gyldendalforfatter.»

Forlagssjef Cathrine Bakke Bolin sier at «The Hill We Climb er teksten til en forfatter av et helt spesielt kaliber. Diktet er fylt med håp og mening og ved å løfte spørsmål om klasse, kultur og rase, bruker Amanda Gorman all sin kraft til å forstå og vise vei i en verden som kan virke fremmed.»

Mangfoldig liste

Gyldendal arbeider aktivt med å gjenspeile mangfold i sine lister. «Det er viktig for oss å utgi forfattere og bøker som setter fokus på kjønn, etnisitet og klasse, og som i likhet med Gormans dikt kan vise vei framover og bygge broer», sier Anne Cathrine Knudsen. «I mange år har vi arbeidet med å framheve et mangfold av stemmer, både norske og internasjonale. Vi har lenge utgitt ikoniske forfattere som Chimamanda Ngozi Adichie, og 8. mars i år, lanserer vi Bookerprisvinneren Bernardine Evaristos Jente, kvinne, annet. På hjemmefronten har vi også gleden av å samarbeide med blant annet Zeshan Shakar og tilrettelegge for viktige prosjekter som Third Culture Kids. På barne- og ungdomssiden er vi stolte utgivere av banebrytende utgivelser som Angie Thomas' The Hate U Give, Jaqueline Woodsons Vær min havn. Og til høsten utgis novellesamlingen BLACKOUT.

 

Foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff from Washington D.C, United States, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Relaterte artikler

Les et utdrag: Brorskapet

Les et utdrag: Brorskapet

I «Brorskapet» ruller Anne Bitsch opp historien om et varslet drap. Gjennom å skildre gjerningspersonenes...