Bygda: En lydserie av Geir Tangen og Ørjan Karlsson

“På overflaten er Gudheim en bildeskjønn sørlandsby, under overflaten derimot…”, sier forfatter Ørjan N. Karlsson. Har du begynt å høre på den skumle lydserien Bygda ennå?

Fabel.no

– Vi ville at Gudheim skulle være et litt bortgjemt sted hvor du kan forestille deg at en sekt eller noe tilsvarende holder til, sier Ørjan N. Karlsson.

– Det er jo også noe mytisk med ideen om bygda, i alle fall for oss urbane. Et sted vi lengter til, men som sjelden er slik vi hadde forestilt oss hvis vi oppsøker det, legger han til.

– Ikke alltid gøy på landet

Sammen med forfatter Geir Tangen står Ørjan N. Karlsson bak Fabels store spenningssatsning i høst: Lydserien Bygda, der du gjennom åtte intense episoder følger den unge kvinnen Tyra Nordland. Hun våkner skadet i et ukjent hus i bygda Gudheim, uten minne om hvem hun er eller hva som har skjedd. Bygda framstår som idyllisk og fredelig, men snart avslører den seg som alt annet, og Tyra blir kastet ut i en heseblesende jakt på sannheten, både om Gudheim og om henne selv.

– Gudheim eksisterer selvsagt ikke i virkeligheten, men den har veldig mange av de samme særtrekkene som en finner i mange små bygdesamfunn, sier Geir Tangen.

– Nysgjerrigheten, hemmelighetene, skepsisen til folk utenfra, liksom-vennligheten og så videre. Så peiser vi på med en overdose mystikk, voldelige tendenser, galskap og fanatisme, og vips … så har du et sted hvor det overhodet ikke er gøy på landet, ler han.

Karlsson Kvadrat

Ligner mer på tv-serie enn bok

Karlsson og Tangen er allerede godt kjent for Fabels lyttere. Begge er erfarne og populære krimforfattere. Tangen står bak den populære trilogien om Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll, og nå er han aktuell med Vargtimen, som er første bok i en ny krimserie. Karlsson, på sin side, står bak den hyperaktuelle thrillerserien om Ida Vinterdal, som er lagfører i spesialstyrken Gruppe Alpha. Førsteboka Hvit armada er tilgjengelig i Fabel nå, og oppfølgeren Blå storm kommer 1.oktober.

Det er med andre ord ikke hvem som helst som har skrevet Bygda, men å skrive direkte for lyd er helt nytt for begge. Det hele startet med et julebord, der Geir Tangen overhørte Ørjan Karlsson som sa at han gjerne ville skrive en lydserie. De to forfatterne kom i prat, og tre uker senere hadde de første arbeidshelg hjemme hos Ørjan i Oslo, der det som skulle bli Bygda fikk sine første skisser.

– Det er spennende å prøve noe nytt. Lydformatet er fremdeles i støpeskjeen, noe som betyr at jeg som forfatter kan være med på å utfordre meg selv og rammene for historiefortelling, sier Karlsson.

– En episodebasert historie har dessuten en annen motor og oppbygning enn en roman, sier han, og legger til at lydserien gjerne er mer lik en tv-serie enn en roman i oppbygning og handling som utspiller seg over flere episoder.

Beintøffe Tyra

Selv om Tyra Nordland våkner opp både skadet og med hukommelsestap, og raskt møter hindringer som virker helt uoverkommelige, lar hun seg ikke stoppe eller styre. For forfatterne var det viktig å skape en kvinnelig karakter som ikke har typiske “svake” sider, forteller forfatterne.

– Slike svake trekk kan snike seg inn i beskrivelsen av kvinnelige protagonister når menn skriver om kvinner, sier Tangen.

– Men Tyra er ei beintøff dame med masse guts og en egen evne til å både rote seg inn i, og deretter komme seg ut av, vanskelige situasjoner, legger han til.

Tangen Kvadrat

Om Bygda

Tyra Nordland våkner i et ukjent hus uten noe minne om hva som har skjedd og hva som har bragt henne dit. Hvor er hun, hvorfor er hun skadet - og hvorfor er hun sperret inne?

Den gudsforlatte bygda Gudheim framstår idyllisk og fredelig, men snart avslører den seg som alt annet. Tyra Nordland fanges i en nervepirrende og heseblesende jakt på sannheten - sannheten om Gudheim, og om henne selv.

Alle de åtte epsiodene av lydserien Bygda er ute i Fabel nå!

BYGDA Blank

Se boktraileren her:

Relaterte artikler