Gratisoppskrift: Tå-opp bladsokker

Strikk et par klassiske tå-opp sokker med vakker strukturstrikk bestående av fletter og bladmønster. Perfekt om du ønsker deg varme og lekre sokker som kan få plass i en sko eller støvel, eller om du vil gi noen du er glad i en ekstra fin gave.

Dette prosjektet er supert om du har lyst til å prøve å strikke rundt på to korte rundpinner! Oppskriften kommer fra boken Strikk meg! av Marianne Jansson Bjerkman.
Størrelse: 36–37 (38–40) 41–42

Plaggmål:

Omkrets (rundt legg): Ca. 21 cm, målt i ustrukket tilstand. Sokken er svært tøyelig.
Lengde (målt fra tåspiss til baksiden av hælen): 23,5 (25,5) 27,5 cm. 
Høyde (målt fra under hælen og opp på leggen): Ca. 24 cm. 
Garn og garnforbruk: Mini Sterk fra Du Store Alpakka Ca. 100 g farge nr. 848 Lys blå 
Garnalternativ: Filcolana Arwetta classic Ca. 100 g farge nr. 266 Turkis

Pinner: 2 rundpinner 50 cm nr. 3, ev. settpinner, 1 tynn flettepinne

Strikkefasthet: 28 masker hullmønsterstrikk på pinne nr. 3 = 10 cm i bredden

Tilbehør: 2 markører

Sokkene strikkes rundt på 2 rundpinner fra tåen og opp, og hælen strikkes ved hjelp av forkortede pinner. Benytt diagrammet som veiledning, økningene er angitt her.

Tå og fot

Legg opp 8 masker fordelt på 2 korte rundpinner nr. 3, ev. 4 settpinner. Omgangen begynner i siden av sokken, og maskene til oversiden av sokken strikkes først. Sett et merke her. Strikk slik diagrammet viser.

Strikk 1 omgang over alle maskene. På neste omgang økes det ved å strikke 2 ganger i hver maske slik: Strikk rett, men behold masken på venstre pinne. Strikk masken en gang til, men denne gang i bakerste del av masken. Strikk 1 omgang rett. På neste omgang strikkes det *1 rett, 2 masker i 1 maske som tidligere*. Gjenta fra * til * omgangen ut. Strikk 1 omgang rett. Heretter skal den siste masken på hver av de 2 pinnene strikkes vrangt til det skal strikkes vrangbord på skaftet av sokken (= 1 vrang maske i hver side av sokken). Det er 24 masker på pinnene. Strikk nå diagram på oversiden av sokken og glattstrikk på undersiden av sokken som angitt i diagrammet.

Nå skal det økes 1 maske på hver side av vrangmasken i hver side av sokken slik: Øk 1 maske først på pinnen ved å strikke tråden mellom maskene vridd rett. Strikk til før vrangmasken på slutten av pinnen, og øk 1 maske her på samme måte. Strikk vrangmasken, øk på samme måte, strikk til det gjenstår 1 maske på omgangen, og øk 1 maske på samme måte (= 2 masker økt på hver pinne, i alt 4 masker økt på omgangen). Strikk 1 omgang uten å øke. Fortsett slik med økninger hver 2. omgang til det i alt er 60 masker på pinnene. Når den første delen av diagrammet er strikket ferdig, fortsettes det med delen av diagrammet som er innrammet med blått (= 24.–33. omgang). Gjenta denne delen av diagrammet til arbeidet måler 18 (20) 22 cm, målt fra tåen. Avslutt med en hel rapport av diagrammet i den blå ruten.

Hæl

Det skal nå strikkes hæl fram og tilbake over de glattstrikkede maskene på undersiden av sokken mens maskene med hullmønster på oversiden hviler. Vendingene gjøres ved å lage kast rundt den neste masken på pinnen som ikke skal strikkes før arbeidet snus på følgende måte: Hele hælen skal strikkes i glattstrikk (med retten ut). Den første pinnen til hælen blir fra vrangen. Strikk 29 masker, til det gjenstår 1 maske på pinnen. Ta den siste masken løs over på høyre pinne uten å strikke den, legg tråden rundt masken og sett masken tilbake på venstre pinne. Snu arbeidet og strikk 28 masker, ta neste maske løs av og kast tråden rundt masken før du setter den tilbake på venstre pinne igjen. Fortsett slik fram og tilbake og strikk 1 maske mindre for hver vending til det gjenstår 12 masker midt på pinnen. Du har nå strikket den første halvdelen av hælen. Den andre halvdelen av hælen skal også strikkes ved hjelp av vendinger, men nå skal det strikkes 1 maske mer for hver vending.

Kastene du har laget skal nå strikkes opp, ett og ett, ved å strikke kastet rundt masken rett (fra retten) eller vrangt (fra vrangen) sammen med neste maske slik: Den førstepinnen er fra vrangen. Strikk 12 masker, plukk opp kastet rundt masken og strikk det vrangt sammen med masken med kastet. Snu arbeidet, ta den første masken løs av uten å strikke den, strikk 13 masker, plukk opp kastet rundt masken og strikk det rett sammen med masken med kastet. Snu arbeidet, ta den første masken løst av uten å strikke den og fortsett slik det er beskrevet, men det skal strikkes 1 maske mer for hver vending. Fortsett slik fram og tilbake til alle kastene er strikket opp og du igjen strikker over 30 masker. Avslutt med 1 pinne fra retten.

Legg

Nå skal det igjen strikkes rundt over alle maskene, denne gangen skal det begynnes på den delen av diagrammet som er uthevet med rødt omriss (34.–43. omgang), og det strikkes strukturmønster over alle maskene. Plukk gjerne opp et par masker i åpningene mellom maskene til forsiden og hælen av sokken og fell dem ved å strikke dem sammen med de øvrige masker på påfølgende pinne.

Gjenta diagrammet med rødt omriss til det i alt er strikket 6 ganger i høyden, eller så mange ganger du ønsker. Tå-opp-sokker kan med fordel prøves på underveis. Det blir penest å avslutte med en hel rapport. Det skal nå strikkes vrangbord med vrange og vridd rette masker slik det er angitt i den siste delen av diagrammet. Gjenta denne delen av diagrammet 2 ganger, eller til vrangborden er så lang du ønsker og fell så løst av med rette og vrange masker. Kutt av tråden, og strikk en sokk til.

Montering

Sy sammen åpningen på tåen av sokken, og fest løse tråder.

(Foto: Marianne Jansson Bjerkman/Gyldendal Norsk Forlag.)

Ønsker du å skrive ut diagrammet? Her kan du laste ned en pdf-fil.

Relaterte artikler

Friluftsstrikk

Friluftsstrikk

Stine Viberg er kjent på Instagram som @northernknitting. Her forteller hun om veien fram mot egen strikkebok,...