Naturfag 8–10

Tips til god vurderingspraksis

Å gi tilbakemeldinger elevene kan lære av er også en sentral del av god naturfagundervisning. Ved å gi elevene informasjon om hva de har fått til, og hva de bør jobbe mer med, kan man hjelpe elevene videre i den faglige utviklingen.

For å få til en god vurderingspraksis har forfatterne av Element utarbeidet noen tips:

1: Klare mål og kriterier

Elevene bør ha klart for seg hva gode prestasjoner er. Dette betyr at elevene bør få presentert klare mål for læringsprosessen, hvilke kriterier de blir vurdert etter, og hvilken standard som forventes av dem. Noe som har vist seg å være effektivt for å avklare hvilke krav som stilles til oppgaven, er å vise til vurderingskriterier eller definisjoner på måloppnåelse, for eksempel hva som kreves for å oppnå lav-, middels- eller høy måloppnåelse.

Det kan også være en fordel å ha diskusjoner i klassen om kriterier og måloppnåelse i forkant av en vurderingssituasjon, og involvere elevene i utforming av vurderingskriterier. Dette kan bidra til at elevene reflekterer rundt sin egen læring, og gir elevene trening i å ta del i egen læringsprosess. Elevene blir også i bedre stand til å vurdere eget og andres arbeid, hvis de får være med på å lage vurderingskriterier.

---

TIPS: En måte å gi tilbakemelding på er å bruke vurderingsskjema til å markere hvilken måloppnåelse elevene ligger på. Se eksempel på vurderingsskjema i Element Fagrom.

---

2: Vis eksempler

For å hjelpe elevene med å forstå hvordan en oppgave skal løses, er det lurt å modellere oppgaven. Når det gjelder rapporter, kan det være fint å trekke fram forskjellige elevrapporter med ulike grader av måloppnåelse, og la elevene sitte sammen og diskutere hva som gjør at rapporten er god og hva som skal til for å gjøre den bedre. Her er det viktig at man anonymiserer besvarelsene, og hvis man har mulighet, bruke besvarelser fra andre klasser man har i naturfag.

Skrivesenteret trekker også fram at man kan bruke elevenes naturfagrapport som eksempeltekst for å veilede elevene gjennom hele skriveprosessen i en rapport, fra førskrivefasen til sluttføring av teksten.

Dette kan man også gjøre med elevbesvarelser på kortsvarsoppgaver og langsvarsoppgaver på prøver. Når de får se eksempler på ulike måter og formulere seg på og være med å trekke frem hva som er bra og hva som kan bli bedre, blir de selv mer bevisste på hvordan de kan uttrykke seg.

3: Gi råd

Elevene bør få mulighet til å minske gapet mellom sitt nivå og høyere måloppnåelse. Dette betyr at de viktigste tilbakemeldingene er de rådene som hjelper dem med å gjenkjenne de neste trinnene i læringen, og hvordan de kan ta fatt på dem. Slike tilbakemeldinger gir informasjon som hjelper eleven til å se egne feil og styrker.

MA65565

Tilbakemeldingene bør inneholde korrigerende råd og ikke bare informasjon om styrker og svakheter. Mengden av tilbakemeldinger bør også begrenses slik at elevene faktisk bruker dem, og dermed bør man prioritere områder som kan forbedres. Det er en fordel om læreren gir raske tilbakemeldinger slik at det ikke er for sent for elevene å endre sitt arbeid i forkant av innleveringer.

4: Gjenta oppgaven

For å finne ut om elevenes læringsresultater forbedres etter at de har fått tilbakemeldinger, bør elevene få mulighet til å gjenta den samme oppgaven og levere den inn på nytt. Når det gjelder rapporter som elevene skal levere, kan man for eksempel gi dem mulighet til å levere et førsteutkast som læreren gir tilbakemelding på. Dermed får de mulighet til å forbedre rapporten sin til den endelige innleveringen.

---

TIPS: I naturfag er det kanskje mest vanlig å ha skriftlige prøver eller rapporter som vurderingsform, men det finnes også andre metoder man kan bruke for å variere litt. Se gode eksempler på andre vurderingsformer i Element Fagrom.

---

5: Egenvurdering

I etterkant av en vurderingssituasjon kan det være lurt å la elevene reflektere over eget arbeid. Etter en prøve kan de for eksempel sjekke svarene sine selv opp mot et løsningsforslag. Her kan man som lærer markere oppgaver de har fått riktig, delvis riktig eller ikke har fått til eller gjort. Elevene får så i oppgave å gå gjennom prøven sin og rette opp i de spørsmålene eller oppgavene man ikke har fått til eller som er delvis riktige.

MA77583

Det beste er å råde dem til å finne svarene på egenhånd, men gi dem mulighet til å ta en titt på løsningsforslaget hvis de sitter fast. Det er også lurt å la elevene vurdere eget arbeid, for eksempel ved å skrive ned to ting de fikk til på prøven, og to ting de kan bli bedre på ved neste vurderingssituasjon.

Element

Naturfag 8–10

Element legger vekt på aktiverende og engasjerende naturfag. Varierte forsøk og aktiviteter lar elevene oppleve at naturfag er et praktisk og spennende fag.

Les mer

Element

Vi du se hele lærerveiledningen?

Hele lærerveiledningen i naturfag 8–10 finner du i Element Fagrom i Skolestudio – Gyldendals digitale læringsmiljø.

Prøv Skolestudio gratis

Skjermbilde 2022 11 09 Kl. 11.08.29