Pocketslipp i mars

Årets første vårmåned er også en måned spekket av uforklarlige forsvinninger, hevn og drap. Men så er det da også duket for påske.

"Mesterlig krimbok"
Elin Brend Bjørhei, VG

Er det én bok du skal lese til påske, er årets varme anbefaling fra meg Tolv utemte hester av Anne Holt! «Mesterlig krimbok» skriver Elin Brend Bjørhei i VG, og nå er også denne uhyre oppslukende boken nominert til Rivertonprisen. Anne Holt er en av våre fremste og mestselgende forfattere. Siden debuten har hun solgt ca. tolv millioner bøker på verdensbasis, og i Tolv utemte hester møter vi igjen Hanne Wilhelmsen, som denne gangen står overfor en av sine vanskeligste saker. Hun må løse et brutalt drap, som har forbindelse til en rekke uforklarlige graviditeter. Samtidig sliter hun på hjemmebane, etter at kona har forlatt henne og tatt med seg datteren. Dette er intrikat krim som holder deg på pinebenken helt til siste side. Fare for sene lesekvelder, dere!

Pocketredaktør Sigrun med pocketbøkene du trygt kan ta med i påskesekken.

Ørjan N. Karlsson er et navn alle krimelskere bør merke seg! Med Jakob Weber-serien har Karlssons store gjennombrudd endelig kommet, og nå er også Natten reiser alene nominert til Sølvkniven 2024. I denne boken skal vi til naturperlen Kjerringøy, utenfor Bodø. En isbader finner et ille tilredt lik i vannet, og en ung kvinne blir funnet død i leiligheten sin. Er det et selvmord eller iscenesatt drap? Sjefetterforsker Jakob Weber og tidligere Kripos-etterforsker Noora Yun Sande må stå ansikt til ansikt med en ondskap de aldri har opplevd maken til. «En av de mest interessante og originale krimseriene som skrives her til lands» mener Marit Egaas i Stavanger Aftenblad.

På ære og samvittighet er ganske sikkert den pocketen som får flest terninger på omslaget i år! Intet mindre enn åtte terningkast fem og seks har vi fått skviset inn på forsiden, og det sier jo alt. Dette er nemlig den krimboken både anmeldere og bokbloggere elsker. Det er også Chris Tvedts tiende kriminalromanen med advokat Mikael Brenne i hovedrollen, uten at du nødvendigvis trenger å ha lest de foregående bøkene. En mann blir kastet utfor altanen i femte etasje, og Mikael Brenne tar på seg jobben med å forsvare gjerningsmannen. Samtidig dukker Edvard Matre opp i Bergen. Han har begynt i Kripos’ cold case-gruppe og etterforsker et gammelt drap fra Bergens underverden. Det begynner å gå opp for Mikael at han selv kan bli Matres hovedmistenkte.

«Mer sammensatt enn kriminalromaner flest, og åpner for at alle mennesker under gitte omstendigheter er i stand til å begå forbrytelser», skriver Gro Jørstad Nilsen i Bergens Tidende.

Med Hundedager fortsetter Geir Tangen serien med overbetjent Gabriel Fjell i hovedrollen. Igjen ligger Tangen tett på grufulle temaer som dessverre er en del av vår virkelighet. Denne gangen vold i nære relasjoner. Dette er en dyptpløyende kriminalroman om makt og avmakt, og om hvordan selve vår menneskelighet står på spill når bunnen i tilværelsen faller bort under føttene våre.

«Hjerteskjærende krim om vold i nære relasjoner» skriver Marit Egaas i Stavanger Aftenblad og «Uhyre velskrevet» mener Tor Hammerø i Nettavisen. Boken er nominert til Sølvkniven 2024 og er verdt å få med seg!

Tv-serien Succession og Knives Out møter Hercule Poirot! Jeg kommer til å finne nøkkelen av Alex Ahndoril er et klassisk lukket rom-mysterium for alle som liker sofistikert krim. Og det er den første boken i en planlagt trilogi av forfatterduoen bak verdenssuksessen Lars Kepler, som har solgt over 15 millioner bøker verden over. Vi blir introdusert for privatdetektiven Julia Stark, som får i oppdrag å hjelpe en rik godseier med å avdekke hvorfor han har funnet et uhyggelig bilde på telefonen sin. Bildet viser en blodig mann, bundet fast og med en sekk over hodet. Sammen med eksmannen sin, politimannen Sidney Mendelson, begynner Julia å etterforske saken på det overdådige familiegodset, der hver og en, teoretisk sett, kan være innblandet.

Hva ville skjedd om Churchill hadde fått det som han ønsket under andre verdenskrig? spør Asbjørn Jaklin seg i dokumentarboken Churchill – besatt av Norge. Jaklin har funnet oppsiktsvekkende kilder om «Operasjon Jupiter» og om det geopolitiske dramaet som utspilte seg gjennom hele krigen. Spesielt er det også at den norske regjeringen i London ikke ble tatt med i diskusjonene, til stor misnøye og raseriutbrudd blant nordmennene. I boken blir ukjente og avgjørende sider av krigshistorien skildret, og viser hvordan Norge var en svært viktig brikke i det store krigsspillet. Terningkast seks fra Adresseavisen, dere!

Av og til utgir vi bøker som er med på å endre samfunnet. Alene ut av Bjørn Markussen – som forteller den sterke historien om Robin Andersen, som ønsker å bryte ut av Menigheten Samfundet – har allerede skapt debatt, og ført til at Statsforvalteren i desember nektet Menigheten Samfundet statstilskudd til drift av menighetsarbeidet. Nå har også kunnskapsministeren bedt Udir utvide et allerede pågående tilsyn med skolene deres. At en utgivelse kan få et slikt etterspill, sier alt om denne viktige boken om et lukket miljø. Ved hjelp av interne og hemmelige dokumenter avdekker Bjørn Markussen hvordan Samfundet styres, og Robin Andersens fortelling veves sammen med et portrett av trossamfunnet han vil ut av. Menigheten Samfundets særegne og kontrollerende regelverk og holdning til omverdenen blir her grundig dokumentert.

Riktig god lesing!

Sigrun Hindar
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Pocketbøkene i mars

Relaterte artikler