Pocketslippet i juni

Enten du skal legge ferien til en eksotisk sydhavsperle i sommer, eller bare finne veien til sofaen, har vi bøkene som er verdt å føre opp på leselisten din. I juni lanserer vi intet mindre enn elleve av fjorårets favoritter i pocket! Det er alt fra sommerlett feelgood, til mord i stockholmsskjærgården og noveller fra årets vinner av Tarjei Vesaas debutantpris.

For mange står Alt lyset vi ikke ser som en av de store leseopplevelsene i livet. Byen i skyene er nok en gripende roman fra Anthony Doerr. Det er om fortellingens kraft og om kjærligheten til bøker, og selvsagt er også Byen i skyene dedikert til «bibliotekarene da, nå og i årene som kommer». De unge menneskene vi møter i boken er alle drømmere og outsidere som finner styrke og håp når de står midt i det ukjente. Fortellingen viser hvor tett knyttet vi er til hverandre, til dem som levde før oss og til dem som vil være her etter oss. Boken var en av Barack Obamas favorittbøker i 2021 og var finalist til The National Book Award. «Et underverk» skriver The Publishers Weekly.

Camilla Grebe er tilbake! Dette er forfatteren som to ganger har vunnet Glassnøkkelen for beste nordiske krim og to ganger vunnet prisen for årets beste krim i Sverige. Alle lyver er en besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall. Hvor godt kjenner du egentlig dem du bor sammen med? Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I hvert fall ikke mannen du elsker og kjenner så godt?

Endelig har de norske leserne fått øynene opp for Jenny Colgan, som skriver hjertevarm feelgood fra Skottland. Den lille bokhandelen på hjørnet er den første boken i en frittstående bokhandelserie om Nina Redmond, som bygger om en gammel buss til omreisende bokhandel. Med den tar hun bøkene med seg på reise, og endrer også livet til menneskene hun møter på sin vei. Snart oppdager Nina at disse menneskene endrer hennes liv også.

Vikingtiden er populær som aldri før. Danelovs land er den fjerde boken i Bjørn Andreas Bull-Hansens kritikerroste Jomsviking-serie, og bringer leseren inn i de dramatiske årene da England ble herjet av en erobring som skulle komme til å forandre historiens gang. «Et bragestykke av en bok» skriver Fredriksstad Blad.

Årets vinner av Tarjei Vesaas debutantpris Kristin Vego er ute i pocket med novellesamlingen Se en siste gang på alt vakkert. De ni novellene handler om begjær og ensomhet, om tap og tilgivelse. Men også om det vakre som viser seg i glimt, det hellige og alminnelige som åpenbarer seg blant livets tilfeldigheter. Og hva sier kritikerne? Jo, de sier: elegant, modent, stemningsfullt, stilsikker, høy standard, gnistrende, løfterik.

Og til slutt er vi vel mange som har ventet tålmodig på bind fire i Bergensserien til Gunnar Staalesen.

Med 2020. Post festum kommer den frittstående fortsettelsen av Gunnar Staalesens bredt anlagte romantrilogi om Bergen og Norge i det 20. århundre. Her er det både store og dramatiske begivenheter, men også gammelt hat og nag, og drømmer om kjærlighet. «… stort, fascinerende detaljert og skrevet med innsikt …» skriver NRK og «LESEFEST» skriver VG.

Og med det er det vel bare å si god lesesommer!

Sigrun
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Alle bøkene i junislippet