Vår historie

Gyldendal ble stiftet i 1925 etter "hjemkjøpet", der norske forfatterrettigheter ble kjøpt fra det danske forlaget Gyldendal i København. Her kan du lese mer om vår spennende historie.

Fra 1770 i København

Gyldendals eldste historie strekker seg helt tilbake til 1770, da den 28 år gamle Søren Gyldendal etablerte seg som bokhandler i København. Blant de forfatterne som snart oppsøkte ham for å få gitt ut bøker, var medlemmene av Det norske Selskab, som ble gitt ut i en diktsamling allerede i 1775. Gyldendalske Boghandel i København er Nordens eldste forlagshus, etablert i 1770, og er i dag Danmarks ledende forlagshus.

En Klangfullt Navn Productimage

Hjemkjøpet i 1925

Gyldendals moderne historie begynner 1. januar 1925 med etableringen av Gyldendal Norsk Forlag AS. Det nyetablerte forlaget var basert på kjøpet av det norske kontoret til det danske forlagshuset Gyldendalske Boghandel.

Med dette fulgte forlagsrettighetene til de norske dikterne som under «det moderne gjennombruddet» i nordisk litteratur på 1870- og 1880-tallet ble utgitt på det danske Gyldendal. Blant dem ruvet «de fire store» – Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Alexander Kielland og Jonas Lie. Dessuten forfattere som Amalie Skram, Sigbjørn Obstfelder og Ivar Aasen.

I arbeidet med å reise aksjekapital til det som i offentligheten i 1924 ble omtalt som "hjemkjøpet", spilte forfatterne Knut Hamsun og Johan Bojer avgjørende roller. Nobelprisvinneren Knut Hamsun ble det norske Gyldendals første hovedaksjonær. I tiårene som fulgte, ble virksomheten sterkt utvidet til å omfatte alle deler av bokforleggeriet, samt utgivelse av blader og bokbinderi. Disse to siste virksomhetene ble senere solgt og avviklet.

Grieg Og De 4 Store Avistegning

Et bokkonsern i 2000

Gyldendals virksomhet ble konsentrert om bokbransjen med nye satsinger innen bokklubb fra 1961, logistikk og distribusjon fra 1964, og fra 1999 bokhandel (ARK Bokhandel).

Fra 1. januar 2000 ble selskapet omdannet til et bokkonsern under navnet Gyldendal ASA. Fra samme dato ble forlagsvirksomheten skilt ut i et nytt, heleid datterselskap i konsernet Gyldendal.

Forlagsvirksomheten viderefører det historiske navnet Gyldendal Norsk Forlag. Gyldendals heleide virksomheter er ARK Bokhandel AS og Gyldendal Norsk Forlag AS. Se Organisasjonen for full oversikt over forlagsvirksomhetene.

 

2016 01 Gyldendal Oslo DSC 9200