Fem krimbøker du må lese i påsken (og hvorfor)

Av Siren Marøy, krimredaktør i Gyldendal

Påsken er en av mine favorittider på året. Det er noe med lyset som vender tilbake, den friske luften og de lange fridagene som gir meg lyst til å krype opp i sofaen med en god krimbok. Jeg elsker å la meg rive med av spennende historier, intrikate mysterier og overraskende vendinger. Som krimredaktør i Gyldendal har jeg lest mange krimbøker, og jeg har plukket ut fem av dem som jeg personlig anbefaler deg å lese i påsken, og hvorfor.

Terningkast 6
"Vårens beste krimbok så langt!"
Sindre Hovdenak, VG

Bestselger av Pascal Engman er en krimbok som tok pusten fra meg. Den er intens, aktuell og nervepirrende. Jeg ble helt oppslukt av politietterforsker Vanessa Franks jakt på sannheten bak drapet på den suksessrike thrillerforfatteren Raymond Salinas. Han hadde kontakter i flere kriminelle nettverk, både i Sverige og i utlandet, som han brukte som kilder i arbeidet med en ny bok. Hva var det han hadde avdekket som kostet ham livet? Og hvor langt er egentlig en forfatter villig til å gå for å skape en bestselger? Dette er Vanessa Franks mest kompliserte drapssak til nå, og jeg ble stadig overrasket over de mange tvistene, avsløringene og den skremmende realiteten i historien. Pascal Engman er den beste til å beskrive svenske tilstander gjennom en utrolig spennende kriminalroman.

Jeg er ikke alene om å synes at dette er en fantastisk krimbok. Bestselger har fått terningkast 6 i VG, og anmelder Sindre Hovdenakk sier “Vårens beste krimbok så langt!” .

Bumerker av Johan Theorin gir meg frysninger på ryggen. Den er mørk, uhyggelig og stemningsfull. Politietterforsker Tilda og kollegaen Amor er ute på et annet oppdrag da de kommer over et pågående innbrudd i et gårdshus. Tilda er høygravid og blir sittende igjen i politibilen. Men da hun hører et skudd setter refleksene inn og hun småløper mot den potensielt farlige situasjonen. Både Tilda og Amor blir skadet i tumultene og innbruddstyvene klarer å stikke av. Etterpå finner de to eldre døde mennesker i huset.

Hennes gamle grandonkel Gerlof forteller at gården ligger nøyaktig der det ble drevet et hemmelig forsvarsprosjekt under andre verdenskrig. Det går opp for ham at de grufulle dødsfallene som rammet øyas befolkning under krigen, ikke er glemt, og at en morder fortsatt går løs. Jeg ble fascinert av Ölands mørke historie og hemmeligheter, og hvordan de påvirker nåtiden. Bumerker er en krimbok som holder meg våken om natten.

Krimredaktør Siren Marøy med bøkene hun anbefaler til påske.

Det du eier evig av Inger Johanne Øen er en debutroman, men den er så velskrevet, troverdig og spennende at jeg glemmer at det er forfatterens første bok. Jeg ble engasjert av historien om Silja Frost, en politietterforsker som må flytte tilbake til sin barndomsbygd Åsa utenfor Hønefoss, for å ta seg av sin syke bestemor. Der blir hun konfrontert med en gammel tragedie: hennes beste venninne Ann forsvant sporløst for 19 år siden, og saken ble aldri løst. Nå blir liket av Ann funnet i en tønne på en nedlagt gård, og Silja blir involvert i etterforskningen. Hun oppdager at det er mange hemmeligheter og løgner i bygda, og at noen vil gjøre alt for å holde dem skjult. For Silja blir det personlig – så personlig at flere ønsker henne av saken. Jo nærmere hun kommer svaret, dess farligere blir jakten på morderen. Kan det være en hun kjenner? Det er den første boken i en serie om Silja Frost og hennes kolleger på Hønefoss politistasjon.

Terningkast 6
"Helt suveren! … Han er i hvert fall svenskenes aller beste"
Cathrine Krøger, Dagbladet

Det kom et brev fra München av Håkan Nesser er elegant, humoristisk og underholdende. Jeg ble glad i politietterforsker Gunnar Barbarotti og hans samboer Eva Backman, som må løse en mordgåte i en kunstnerisk familie. Det er jul, pandemiåret 2020, og den kjente kunstneren Ludvig Rute inviterer alle søsknene sine til julefeiring i det avsidesliggende Sillingbo, til tross for alle restriksjoner. Det er noe han vil fortelle dem. De har ikke sett hverandre på mange år, og stemningen er spent. Det blir ikke bedre av at det skjer et mord på julaften. Den lette tonen, de sjarmerende dialogene og de fargerike skikkelsene gjør at Det kom et brev fra München er en krimbok som gir meg glede.  

Om denne boken sier Cathrine Krøger i Dagbladet «Helt suveren! … Han er i hvert fall svenskenes aller beste. Ikke nødvendigvis fordi han lager bøker som sitrer av spenning, men fordi han framstår språklig helt suveren og maner fram noen helt fantastiske bilder og skikkelser» og gir terningkast 6. 

Fritt vilt av Agnes Lovise Matre, en mørk, aktuell og rystende bok. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker i Øystese må etterforske et drap på en ung gutt i Hardangerbadet. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen.  

Boka beskriver et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sårbare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste. Fritt vilt er rett og slett en krimbok som vekker sterke følelser. 

Disse fem krimbøkene vil garantert holde deg underholdt og engasjert i påsken. De er alle tilgjengelige i både papir, e-bok og lydbok. Du kan bestille dem på vår nettside eller i nettbokhandelen, eller du finner dem i din nærmeste bokhandel. God påske og god lesning! 

Relaterte artikler