Brageprisen 2022 til Julia Kahrs

Julia Kahrs' roman Familien Brattbakk har vunnet Brageprisen 2022.

– Takk til de to forlagene som refuserte meg da jeg var 16, sa Kahrs fra scenen under utdelingen av Brageprisen 2022.  Hun la til: – Fra sjokk til takk! Denne prisen betyr enormt mye for forfatterskapet mitt. Hun takket far, mor, bror, kone lokalbibliotekar i Son og skrivelærer Stig Elvis Furseth.

Brageprisutdelingen runder av et svært vellykket år for forfatteren. Barneromanen Familien Brattbakk, som ble utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i våres, har både vært nominert til ARKs barnebokpris og er superfinalist i Bokslukerprisen – i tillegg til å vinne Brageprisen i klassen Barne- og ungdomslitteratur.

Stolt redaktør

Redaktør i Gyldendal, Bente Lothe Orheim er svært begeistret på vegne av Kahrs:
– Jeg er så stolt! Vi har visst om Julia Kahrs sin helt unike fortellerstil og originalitet lenge, og at hun nå får Brageprisen er en utrolig fin anerkjennelse av en helt spesiell forfatter. At det er nettopp med Familien Brattbakk Julia får sitt store gjennombrudd er ekstra stas, siden det er en så original og annerledes bok, forteller Orheim.

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse står det blant annet:
– Julia Kahrs sin forfattarskap skriv seg inn i glipene i røynda, inn i dei små romma mellom det kjende og det ville, det sjølvsagte og det vanvitige. I denne vesle, men ikkje uviktige forskyvinga, finn ein dei mest utrulege historier, og magien i det er at ein ser si eiga verd og sitt eige tilvære med eit friskare, meir nyfikent blikk.
Slik er historia om familien Brattbakk: Uføreseieleg, ja – men mest herleg ekkel. Underleg. Grøssande gyseleg. Og full av dei snålaste vendingar. (...) Men kanskje viktigast likevel er Kahrs si evne til å skriva fram store rom for barnelesaren. Slik vert lesaren ein slags detektiv midt i alt det snurrige som hender, barnet ser samanhengar før hovudpersonen Sam gjer det sjølv.

Om Brageprisen

Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Julia Kahrs

Julia Kahrs

Julia Kahrs er en av våre mest originale barnebokforfattere. 

Kahrs debuterte med eventyrromanen Sølvrevene i 2009. Siden den gang har hun skrevet flere romaner for mellomtrinnet, der hun ikke er redd for å gå inn i det absurde og groteske. Bøkene hennes blir ofte beskrevet som uforutsigbare, magisk-realistiske og ville.

Kahrs fikk sitt store gjennombrudd med Familien Brattbakk i 2022, som hun mottok Brageprisen, Kritikerprisen og barnas egen pris, Bokslukerprisen, for. 

Utgivelser på Gyldendal Norsk Forlag:
Noor og mysterieklubben (2024)
Noor og miniatyren (2023)
Familien Brattbakk (2022)
Gresshoppens sang (2019)
Billie Ve (2014)
Øst for Dunkelpiggen (2012)
Sølvrevene (2009)

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...