Fengende bøker å sluke i påsken

Og det MÅ ikke være krim selv om det er påske ... Her er noen tips til bøker, for deg som ikke bare vil lese krim:

Ny fengslende roman fra Cecilie Enger, Nobelprismottaker Annie Ernaux' dagbok om morens siste år, Lea Ypis kritikerroste memoar om oppvekst i Albania ved historiens slutt, en gripende generasjonsfortelling skrevet av den uredde feministen og samfunnsengasjerte forfatteren Karolina Ramqvist eller et fargerikt, komplekst og morsomt familieportrett i klassisk John Irving-stil ... du kan velge og vrake blant oppslukende godbiter.

"Ett minutts stillhet viser Cecilie Enger på sitt beste og skarpeste – med evne til å løfte et stoff langt utover øyeblikkets underholdning."
Turid Larsen, Dagsavisen

Cecilie Enger: Ett minutts stillhet

«Det er en glede å følge Cecilie Enger, nå med en bevegende roman med mennesker vi tror på og en historie som fengsler.»
Guri Hjeltnes, VG

Den aldrende Åsta Cooper har bestandig fulgt sin engelske diplomatmann rundt i verden, men synes hun finner et større rom for utfoldelse da hun blir kjent med den førti år yngre Ane Knutsen. De bor begge i Warszawa. De diskuterer, leser romaner høyt for hverandre, går i museer. Så rammes Åsta av hjerneslag og mister tilgangen til det engelske språket, det språket mannen hennes snakker, og som har vært hennes eget i nesten et halvt århundre. Tilbake er bare barndommens norsk, fra en oppvekst i en helt annen tilværelse. Og en fortærende avhengighet av Ane for å bli forstått og oversatt til omgivelsene.

Les mer

Ett Minutts Stillhet

Annie Ernaux: Jeg er fortsatt her inne i mørket

«... rå og umiddelbar»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Nobelprismottaker Annie Ernaux' dagbok om morens siste år.

Da moren får alzheimer, begynner Annie Ernaux å skrive dagbok: om møtene med moren, om de uforståelige tingene hun gjør, om hvordan hun forandrer seg fra dag til dag. Gradvis endrer forholdet deres seg. Moren blir som et barn, og Annie må innta omsorgsrollen – en rolle hun verken makter eller ønsker å ha.

Jeg er fortsatt her inne i mørket er en umiddelbar og rå tekst om sorg, tap og kjærlighet. I en skarp, ufiltrert prosa skildrer Annie Ernaux en av vår tids mest ubarmhjertige sykdommer, og viser hvor vondt det kan være å miste en mor selv som voksen.

Les mer

Jeg Er Fortsatt Her Inne I Mørket

Lea Ypi: Fri

«Fremragende og morsomt fra land i kaos …  har alle de kvaliteter vi forbinder med en fremragende roman»
Fartein Horgar, Adresseavisen

Elleve år gamle Lea elsker hjemlandet Albania. For henne er sosialismen ensbetydende med trygghet, sikkerhet og en lys fremtid blant likesinnede kamerater. Men en dag på vei hjem fra skolen blir hun skremt av et opptog protesterende studenter. I neste øyeblikk klamrer hun seg gråtende til en halshugget statue av Josef Stalin.

I løpet av noen få dager raser hele hennes verden sammen. Foreldrene har løyet for henne og snakket i koder hele livet. Familiebakgrunnen er ikke hva Lea trodde den var. Alt som før var trygt, er brått ukjent og uforståelig.

Les mer

Fri Lea Ypi (1)

John Irving: Den siste stolheisen

«Det er strålende underholdning og Irving på sitt sjokkerende beste.»
Andreas Wiese, Dagbladet

Adam blir unnfanget på det berømte Hotel Jerome i Aspen på 1940-tallet. Moren er en av USAs første kvinnelige slalåmkjørere, og faren er en skuespiller som Adam aldri får bli kjent med. Siden moren er mye bortreist, vokser Adam opp hos besteforeldrene, et solid par av den gamle sorten. Men resten av familien er et fargerikt galleri av tanter og onkler, kusiner og venner som alle setter sitt preg på Adam. Selv slutter han aldri å lete etter faren, noe som fører ham tilbake til Hotel Jerome og spøkelsene som henger igjen der.

Les mer

Den Siste Stolheisen

Karolina Ramqvist: Brød og melk

«Du blir ikke mett av å lese Karolina Ramqvists sanselige og grensesprengende roman. Men kanskje du blir klokere.»
Maria Birkeland Olerud, Vårt Land

Brød og melk skriver Karolina Ramqvist om en ensom jentes oppvekst fylt av dufter, farger og smaker. Hun minnes mandarinene, det ristede brødet, bollene i fryseren – og fatet med pannekaker på kjøkkenbenken.

I sentrum for minnene står spisebordet som har gått i arv, et bord ment for store middager, men som hun oftest har sittet alene ved. Hvem var hun som liten, og hvem ble hun som voksen? Hvordan kan mat fylle henne med et slikt sinne og samtidig true med å fortære henne helt? Alt hun ønsker, er å bli kvitt den sterke dragningen mot mat – og å lage rispudding så datteren vil smake.

Les mer

Brød Og Melk