Espen Søbye mottar Gyldendalprisen 2021

For første gang i historien går Gyldendalprisen til en sakprosaforfatter. Espen Søbye mottok Gyldendalprisen i Ibsenhallen 7. april.

Espen Søbyes eminente forfatterskap fremheves av legatstyrets leder, Geir Mork, som "konsentrert og nyskapende", og som i løpet av de siste 30 årene har munnet ut i en særegen metode. Særlig fremhever Mork Søbyes bakgrunn som både filosof og mangeårig ansatt i Statistisk Sentralbyrå, en uvanlig kombinasjon for humanistiske intellektuelle.   

«Forfatteren, filosofen, biografen og kritikeren Espen Søbye er unik i sin tilnærming til fagstoffet sitt», uttaler Mork.  "Mesterverket Kathe, alltid vært i Norge viser oss hvordan skriftlige kilder av ulikt slag kan fås i tale ved et nitidig og kreativt søk. Kilder som ellers og alene hadde forblitt stumme. Retorisk blir denne historien som nøkternt rekonstrueres, med en lavmælt fortellerstemme, interessant nok noe av det mest gripende som er å finne i norsk sakprosa."

Forfatterskapet til Søbye begynte i 1992 med Ingen vei hjem: Arthur Omre. En biografi (Aschehoug), og rommer blant annet Folkemengdens bevegelse 1735-2014. En tabellstudie (Oktober), En mann fra forgangne århundrer. Overlege Johan Scharffenbergs liv og virke 1869–1965. En arkivstudie (Oktober) og fjorårets Hva vet historikerne? Om hjemmefronten og deportasjonen av jødene (Forlaget Press).

Gyldendalprisen er en litterær pris innstiftet 1996 som en videreføring av Gyldendals legat, som ble opprettet av Gyldendal Norsk Forlag i 1934. Prisen deles ut til et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet. Prisen deles ut annet hvert år fra 2015, og er på kr. 500 000.

Dagens legatstyret består av Bernhard Ellefsen, Knut Hoem, Kaja Schjerven Mollerin og Tonje Vold og ledes av Geir Mork.

Les hele pristalen.

Tidligere vinnere av Gyldendalprisen

 

 

Espens Bye Finnsta Lefelbergnov14

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...
Lanserer pensum som lydbok

Lanserer pensum som lydbok

– Vi ble raskt slått i bakken av mottagelsen, sier konserndirektør for Tjenester og vekst i Gyldendal. Nå følges...
50 år uten homoparagraf

50 år uten homoparagraf

– Det er viktig å markere jubileet for opphevingen av «homoparagrafen», og at vi ikke tar den og andre seire for...
Høstens store begivenhet

Høstens store begivenhet

Den franske forfatteren Annie Ernaux kommer til Oslo for første gang. Her skal hun gjeste Litteraturhuset og...