Inspirasjonsfilmer

I samarbeid med Kveldslaboratoriet ved lærerne Jens Myklebost og Lars Hofsmarken, og Gunnhild Aasprang ved Trosterud skole, har Gyldendal og Element laget noen filmer fra naturfaglaboratoriet som kan gi inspirasjon til naturfagundervisningen din.

Nordlyseffekten

Kristian Birkeland, mannen bak kunstgjødsel, forsket også på nordlyset. Filmen viser hvordan man kan lage en spennende nordlyseffekt på laboratoriet.   

   

Hvordan ser vi?

Ved hjelp av lyset fra en mobiltelefon og en konveks linse kan man lage et skarpt bilde av seg selv på en hvit vegg. Filmen viser hvordan og forklarer hvordan vi kan se.

    

Hva skjer når vi antenner Lykopodium?

Lykopodium består av lett antennelige sporer med mye energi. Likevel vil ikke lykopodium brenne når pulveret ligger samlet. Først når pulveret spres, kommer oksygenet ordentlig i kontakt med sporene, og vi får en stilig flamme-effekt.

    

Eggsplosjon med hydrogengass

Hydrogengass dannes når uedle metaller reagerer med syre. Når hydrogengassen tennes på, får vi en eksplosiv reaksjon mellom hydrogen og oksygen. Da vil frigjøring av energi gjøre at eggeskallet eksploderer med et smell!

   

Bokashi-kompostering

Bokashi er en komposteringsmetode som gjærer matavfallet. Metoden ble opprinnelig utviklet i Japan. Prosessen er temmelig lik vanlig kompostering, men resultatet er en gjæret masse som kan spaes ned i jorda, eller blandes i utekomposten. Prosessen beskrives som totalorganisk. Se hvordan Gunnhild gjør dette, og prøv sammen med elevene dine.

Om du trenger Bokashi kompostbøtte, som brukt i filmen, så får du kjøpt det hos blant annet Clas Ohlson

Relaterte artikler