Gutta - en serie med spennende og actionfylte bøker for ungdom

FREAKS

Engasjerende og spennende fra Upris-vinner Jan Tore Noreng

I 2020 kom det nok et nedslående tall om gutter og lesning. Hele 35 % av gutter i alderen 16–19 år hadde ikke lest en eneste bok i hele 2020, ifølge Forleggerforeningens undersøkelse. Men er det mulig å skrive bøker som engasjerer så mye at guttene ikke slutter å lese før de begynner på videregående?

– Hvis problemet er at de bøkene som finnes, i for liten grad speiler en virkelighet som guttene kan kjenne seg igjen i, så forsøker i alle fall Gutta-serien å bøte på det. Serien skal ta for seg ulike hovedpersoner med ulike utfordringer, sier Jan Tore Noreng, forfatteren bak den nye serien som tar sikte på å treffe gutter i ungdomsskolealderen og oppover.

Et nøkkelord er at bøkene må være spennende, mener forfatteren. Og at bøkene ikke er for lange: – Vi satser på at det litt kortere formatet vil appellere til de som kanskje sliter med de lengste bøkene. Men selv om man kanskje bruker kortere tid på å lese en Gutta-bok, så er temaene som tas opp, svært alvorlige. I Freaks handler det om ensomhet og tilhørighet, og hvor galt det kan gå når man ikke er kritisk nok til de man omgås.

I seriens første bok, Freaks, møter vi Mikkel, som begynner på ny skole og sliter med å få venner. Men en dag blir han plukket opp av David og vennene hans, og aksepteres umiddelbart som en av gjengen. De nye vennene viser seg å være med i en svært religiøs gruppe. Men Mikkel har ingen andre å vende seg til. Og uansett – hvor farlig kan det være å bli med i en sekt? Svært farlig, skal det vise seg.

Jan Tore Noreng (f. 1968) er forfatter og bor i Mefjordvær på Senja. Jan Tore har blant annet forfatterstudium ved Universitetet i Tromsø bak seg, har undervist i kreativ skriving ved kulturskolen i Berg kommune og har jobbet mange år som lærer. Han debuterte i 2011 med boka Dødens skole, som ble nominert til Arks barnebokpris samme år. I 2016 fikk han Uprisen for #Alfahann.

Noreng Jan Tore (1)

Relaterte artikler

En forførende fortelling

En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.
En bestselgende krimduo

En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste...
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...