Forfatterintervju med Kristine Rui Slettebakken

Har lest inn over 150 lydbøker – nå debuterer hun som forfatter

Kristine Rui Slettebakken debuterer som forfatter med boken Jo har skjedd. Slettebakken er oppvokst i Kragerø og bosatt i Oslo. Hun har i mange år jobbet som skuespiller og lydbokinnleser – og har lest inn over 150 lydbøker! Bli bedre kjent med henne og boken her.

5 kjappe fakte om deg selv:

  • Elsker å bade i sjøen
  • Lærer meg å kjøre bil først nå 
  • Er født i Bergen og lurer på om den «innerste meg» egentlig snakker bergensk
  • Skriver helst for hånd før jeg fører inn på macen
  • Hadde en brukbar venstre-høyre-venstre-finte på håndballbanen

Å klare å være seg selv

Selv om de andre på trinnet har begynt å stå i gjenger i skolegården, tar Frida gjerne noen spurterunder når det er friminutt. For Frida elsker å spurte! Og hun spurter dritfort.

Men da Jo begynner i klassen, spurter det også litt i hjertet. For det er noe med måten han sier hei på, mellomrommet han har mellom fortenna og det veldig lange skjerfet. Og han vil bli kjent med Frida!

Men hvorfor vil Jo også henge med Marthe med H? En turnjente med jåle-H og rosa boblejakke? Hun er alt Frida ikke er – eller vil være.

Nå lanseres barneromanen Jo har skjedd, en bok med et viktig budskap: å klare å være seg selv, selv om man ikke er som alle andre. Boken passer til alle barn i alderen 9-13.

Hvor kom inspirasjonen til denne boka fra?

  • Akkurat hvor den kom fra er vanskelig å svare på helt konkret. Jeg tror kanskje Frida hadde ligget og vaket inni meg en stund. Jeg ville skrive om en jente med fart. Kanskje er hun ubevisst inspirert av andre jenter jeg leste om som barn, eller senere. (Lindgren, Kuujer). Men jeg vet i hvert fall at jeg ble satt på sporet da en setning kom til meg, en morgen før jeg skulle på skriveverksted på NBI (Norsk barnebokinstitutt): «Jeg er ikke forelska i en levende sjel!». Inspirasjon kommer ofte sånn, i en setning som faller ned i hodet på meg, eller som jeg hører et sted, forteller Slettebakken.

 

Å se og å bli sett

For Jo har skjedd handler om Frida på 11 år og hva som skjer når det starter en ny gutt i klassen. Det er en bok om spurting, forelskelse, og overgangen fra barn til ungdom. Men ikke minst handler den om å få en ordentlig venn.

  • Det er en bok med fart og energi, der språket har en viktig rolle. Den omhandler tidløs tematikk som både barn og voksne kan kjenne seg igjen i: identitet, forelskelse og vennskap, fortsetter Slettebakken.

Hva er det viktigste budskapet i boken?

  • Å klare å være seg selv, selv om man ikke er som alle andre. Når du er 11 år er det mye som forandrer seg, vennskap og relasjoner spiller en stadig større rolle for hvordan man ser på seg selv. Da kan det være vanskelig å holde fast på hvem man er og hva man egentlig vil.

Hva er det viktigste i et barns liv, mener du?

  • Å bli sett og å kjenne seg trygg og verdifull.

Hva tenker du om at du straks er forfatter?

  • Hjelp, det er rart å kunne kalle seg det. Men det er veldig stas. Jeg tror jo på at litteraturen utvider et menneskes verden. At man gjennom den kan se og bli sett. Og hvis jeg klarer å bidra litt til det, hvis jeg får til å gi barn gode leseopplevelser, da blir jeg glad!

 

Joharskjedd