Julia Kahrs og Mazdak Shafieian nominert til Kritikerprisen

Mazdak Shafieians roman Skinnende døde er nominert for beste norske voksenbok, og Julia Kahrs Familien Brattbakk er nominert for beste barne- og ungdomsbok. Vinnerne av Kritikerprisen offentliggjøres 2. mars.

Julia Kahrs fikk sitt store gjennombrudd i fjor med den spennende, ville og høyst originale barneromanen Familien Brattbakk, som er hennes femte bok.

Den ble nominert til både ARKs barnebokpris, superfinalist i Bokslukerprisen, og vinner av Brageprisen 2022 i kategorien for barne- og ungdomsbøker. I tillegg er Familien Brattbakk en av elleve bøker som skal pitches under den internasjonale filmfestivalen Berlinalen i Berlin i februar, hvor det var mer enn 190 bøker fra 30 land påmeldt.

Juryens begrunnelse:

Familien Brattbakk er ikke er som alle andre, og det er heller ikke romanen om den. Åpningsscenen der hovedpersonen Sam flyter på rygg ned elven, med skolesekken skumpende etter, er legendarisk. Mens vannet klukker og glitrer i kveldsmørket får leseren servert en herlig ekkel utbrodering av familien Brattbakks utradisjonelle matvaner. Morens sans for snegler og stygge hatter har trolig medvirket til Sams status som mobbeoffer.

Når familien flytter til Gørja, er det for at barna skal få etterlengtet trygghet og aksept. Samtidig skrus den litterære sjangerblandingen opp. Himmelen blir rar, moren blir rarere, historien blir motstridende, barn forsvinner, klimaet roter seg til og det blir opp til Sam å avsløre om mamma er kannibal, eller hva i huleste det er som egentlig foregår. Det er umulig for leseren å forutse slutten, og handlingen tar de utroligste vendinger. Romanen byr på en høyst original fortelling i et koko univers som samtidig har relevante og realistiske undertoner. For hvem er egentlig våre foreldre? Noen ganger tenker vi vel at de kommer fra en annen planet.

GL Julia Kahrs Liten

Shafieians oppvekskildring, Skinnende døde, tar utgangspunkt i forfatterens egne opplevelser fra den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak, samt samfunnsendringene i Iran i tiden etter den islamske revolusjonen i 1979.

Høsten 2022 fikk romanen strålende kritikker fra samtlige medier som anmeldte, og den ble kåret til en av årets beste bøker i Aftenposten, Klassekampen og Vårt Land.

Juryens begrunnelse:

Tiden leger ingen sår», skriver Mazdak Shafieian i Skinnende døde, «den lager flere». Og tiden, dens virkning på livet og på erindringen, er det sentrale omdreiningspunktet i Shafieians roman: Hvem var den lille gutten som vokste opp i Iran under krigen med Irak? Hvilke erfaringer gjorde han seg, hvordan preger det ham – og hvordan kan man gi slike skjellsettende erfaringer litterær form?

Med et usedvanlig vakkert, sansenært språk går Shafieian til erindringen som arkeolog; det han graver ut, er en roman av helt usedvanlig kvalitet. Skinnende døde følger gutten gjennom en hverdag like preget av barndommens kjedsomhet som plutselige bombeangrep. Teksten vier enhver detalj like stor oppmerksomhet; slik kommer verden til syne, grufull og prosaisk om hverandre.

Mazdak Shafieian

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...
50 år uten homoparagraf

50 år uten homoparagraf

– Det er viktig å markere jubileet for opphevingen av «homoparagrafen», og at vi ikke tar den og andre seire for...