Tarmens medisin eller Omstart30?

Omstart30 eller Tarmens medisin? Hva er forskjellen, egentlig?

Fermentert mat og fokus på tarmhelse – eller et anti-inflammatorisk kosthold? Her er de vanligste spørsmålene. Berit Nordstrand svarer.

Jeg har lest Tarmens medisin og lever mye etter den. Hvorfor trenger jeg da Omstart30?

– Metoden Tarmens medisin er laget for å styrke tarmfloraen og fordøyelsen og for å sikre kroppen de næringsstoffene eller byggeklossene den trenger. Med Omstart30 demper du i tillegg inflammasjon med mat som medisin. Metoden kan reparere lekk tarm, som ellers leder til inflammasjon. Lekk tarm og inflammasjon kan komme av stress, hard fysisk aktivitet eller lite fysisk aktivitet, toksiner, legemidler, dårlig kosthold, infeksjoner og overvekt. Faktorer vi alle mer eller mindre blir utsatt for. Derfor mener jeg vi har godt av å ta en Omstart30 for å reparere lekk tarm, nærmest som en hvit måned uten alkohol. Med Omstart30 kan du skreddersy din egen hverdagskost ved å eliminere mat du erfarer at din kropp ikke tåler.  

Hva er egentlig forskjellen på de to bøkene?

– Metoden i Tarmens medisin beriker tarmfloraen ved at du spiser mat som kan berike mangfoldet av gode tarmbakterier. Disse får så vedlikeholde tarmslimhinnen, programmere immunforsvaret ditt, og optimalisere funksjonen av kropp og hjerne. Har du lekk tarm, noe de aller fleste har i større eller mindre grad, kan du reparere den gjennom 30 dager med Omstart30-metoden, der du eliminerer råvarer som kan øke inflammasjon i kroppen din og innfører råvarer som kan dempe inflammasjon. Dermed må matproteiner vi vet kan bidra til lekk tarm elimineres i omstartperioden, slik som gluten, kumelk og belgfrukt. Du kutter raffinerte hvite kalorier i begge metodene og beriker ditt indre tarmbakteriemangfold. I Omstart30 tar du imidlertid ekstra grep som kan reparere lekk tarm og dempe inflammasjon. 

Jeg spiser mye syrnet melk og godt modne upasteuriserte oster med kumelk. Dette tåler jeg godt. Hvorfor bør jeg droppe det fra kostholdet mitt?

– Kumelkprotein bør elimineres kun de 30 dagene tarmslimhinnen skal repareres, fordi proteiner i kumelk kan irritere tarmslimhinnen og øke tarmslimhinnens gjennomtrengelighet. For optimal effekt av metoden vil jeg derfor at du dropper kumelka mens slimhinnen reparerer seg.  Om du ikke har melkeintoleranse, vil du gjeninnføre syrnede og modnede produkt av kumelk etter Omstart30-perioden, og gå over til en hverdagskost a la Tarmens medisin. De aller fleste med autoimmune lidelser bør imidlertid hverken spise mat med kumelk eller gluten.

Oppskriftene i Bra godt er gode. Kan jeg bruke de samme oppskriftene om jeg prøver meg på Omstart30?

– Ta gjerne utgangspunkt i oppskriftene fra bøkene eller tv-serien Bra godt, men da må du bytte ut kumelk, glutenholdige korn og belgfrukt. Bytt kumelka til plantedrikk, oster med kumelk til oster av sau, geit og bøffelmelk. Bak glutenfrie brødvarer og erstatt belgfrukt med grønnsaker, gjerne grønnsaker i korsblomstfamilien, slik som brokkoli, blomkål, grønnkål, kål, rosenkål og asparges.

Hva er forskjellen på bøkene En ny start og Omstart30?

– En ny start fokuserer på hvordan man gradvis kommer i god fysisk over 12 uker og på mat som kan styrke effekten av trening. Metoden tar deg fra sofaform til sprek på 12 uker. Maten du spiser gir deg mer energi og overskudd til å trene og kan bedre resultatene av treningen. Omstart30 er en trettidagers metode som kan reparere lekk tarm og dempe inflammasjon i kroppen, som beskrevet over. Både lite fysisk aktivitet og hard fysisk trening kan gi lekk tarm, noe som kan svekke følelsen av overskudd og energi. Min erfaring er at Omstart30, gjennom å dempe inflammasjon og øke energifølelsen, bedre nattesøvnen og korte ned kroppens restitusjonstid etter treningsøkter, er super for de som ønsker de aller beste resultatene av timer med trening.

Nordstrand Berit

Les mer om bøkene

Relaterte artikler

Nytt år, nye muligheter!

Nytt år, nye muligheter!

Møt det nye året sterkere, sunnere og med nytt mot! Det er godt å sette seg nye mål. Vend motgang til medgang, test...