Vinnere av Nordisk råds litteraturpriser!

2. november ble det kjent at Niviaq Korneliussen får Nordisk råds litteraturpris for romanen Blomsterdalen, som kom på norsk i mai i Kyrre Andreassens oversettelse. Boken fikk strålende anmeldelser da den kom, blant annet terningkast 6 i Adresseavisen

Juryens motivering:
Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begeistret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kjærlighet, om vennskap og om å være en del av et postkolonialt samfunn. Det sterkt berørende verket gir innblikk i grønlendernes liv i dag og i traumene som stadig setter dype spor i hverdagslivet. Det er en vakker, men også smertelig rå fortelling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men til tross for dette mørket stråler romanens kjærlighetsspor av lys og ømhet. Språket er direkte og veldig presist sansende, og selv om romanens forteller til sist når et desperat sluttpunkt og gjør leseren til sitt vitne, gestalter romanen en altoppslukende lengsel. Ikke bare etter døden, men også etter livet. Dette er sterk kunst som vil leve. 

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris går til svenske Elin Persson, som mottar prisen sin debutroman De afghanske sønnene. Boken kommer på norsk våren 2022. 

Juryens motivering:
«Med et brennaktuelt tema imponerer årets prisvinner bedømmingskomiteen. Gjennom sin skjønnlitterære fortelling skaper prisvinneren en dokumentarisk følelse og bygger på dyktig vis opp bildet av en virkelighet der ingen er ond eller god. Skildringen av menneskene leseren møter, blir aldri svart-hvit eller forenklet. Årets prisvinner beskriver med sanselig detaljrikdom tilværelsen hovedpersonen møter på et flyktningmottak, noe som skaper sterk identifisering med personene i boka og gjør det umulig å verge seg mot bildet av en situasjon der alle er maktesløse fanger og, til en viss grad, tapere. Fortellingen gir ingen forklaringer, løsninger eller konklusjoner, men vokser til en rasende anklage som strekker seg langt utenfor bokas permer, mot et system som knuser dem som er laget av glass.»

Relaterte artikler