Agnar Mykle

1915 - 1994

Agnar Mykle (1915–1994) var en myteomspunnet og kontroversiell forfatter. Mest kjent er han for romanen Sangen om den røde rubin , som ble beslaglagt etter dom i byretten for brudd på sedelighetsparagrafen. Dommen ble omgjort av høyesterett året etter.

Agnar Myklebust ble født i Trondheim i 1915, og her tilbrakte han hele oppveksten. Han tok artium ved handelsgymnaset, og året etter underviste han selv ved skolen. I 1937 reiste han til Nord-Norge for å jobbe som lærer der, og etter to år vendte han tilbake til studiene; Mykle utdannet seg til siviløkonom ved handelshøyskolen i Bergen. I 1942 giftet han seg med Jane.

Mykle fikk sin første novelle på trykk i et magasin i 1945, men han debuterte først tre år senere med novellesamlingen Taustigen, som ble godt mottatt. I mellomtiden hadde han sammen med Jane studert dukketeater i Paris (og i 1954 ga de to ut læreboka Dukketeater!). Mykle begynte nå å bli kjent; blant annet for sine mange kronikker i avisene, først og fremst i Arbeiderbladet. 

Tre år etter debuten kom den første romanen, Tyven, tyven skal du hete, og dette året reiste Mykle til USA for å studere teater som Fulbright-stipendiat. I 1954 kom Lasso rundt fru Luna, og to år etter Sangen om den røde rubin, som ble konfiskert etter dom i byretten. Dette var de to første delene av en planlagt trilogi, men det skulle ta ni år før Mykle ga ut noe nytt, og trilogien ble aldri avsluttet. I 1960-årene uttrykte Mykle seg mye i en annen form; gjennom offentlig brevskriving – "Brev til makthaverne". Disse er å finne i de tre tekstsamlingene som ble utgitt posthumt, Mannen fra Atlantis, Alter og disk og En flodhest på parnasset

Mykle ble etter hvert kjent som litt av en eksentriker, og ikke minst for sine påstander om egen overlegenhet. Etter utgivelsen av Largo (1967) trakk han seg imidlertid tilbake fra offentligheten, og det ble heller ikke flere bøker, med unntak av de tre nevnte samlingene som ble utgitt etter forfatterens død.

Utgivelser
ROMANER
Tyven, tyven skal du hete. 1951
Lasso rundt fru Luna. 1954
Sangen om den røde rubin. 1956
Rubicon. 1965
NOVELLER
Taustigen. 1948
Jeg er like glad, sa gutten. 1952
Kors på halsen. 1958
Largo. 1967

Salg til utlandet
Lasso rundt fru Luna 1954
Danmark, Finland, Island, Sverige, Litauen, Tyskland, Frankrike, Nederland, England, Italia, Serbia, Israel, USA, Japan, Kina
Sangen om den røde rubin 1956
Danmark, Sverige, Finland, Frankrike, England, Nederland, Tyskland, Serbia, Italia, USA, Kina
Rubicon 1965
England, Sverige, Tyskland,
Tyven, tyven skal du hete 1951
England
Kors på halsen 1958
Danmark, Finland, Sverige, Tyskland
Largo 1967
Danmark, Sverige

Gå til nettbokhandelen for en full oversikt over tilgjengelige titler.

Agnar Mykle Høyoppløst bilde

Foto: Foto: Fred Monclair

Utgivelser