A. A. Milne

1882 - 1956

Den britiske forfatteren A.A. Milne er først og fremst kjent for barnebøkene om Ole Brumm, men skrev også samlinger med barnevers, skuespill, romaner, essaysamlinger og en selvbiografi.

Milne (1882-1956) ble født i London. Han begynte sin forfatterkarriere som forfatter av humoristiske og satirisketekster i Punch Magazine. Da Milne utga sine første bøker for barn på midten av 1920-tallet, var han allerede kjent som dramatiker og prosaist.

Barnebøkene hans inneholder historier og vers skrevet for sønnen Kristoffer Robin. De handler oftest om Ole Brumm, som er det norske navnet på Winnie-the-Pooh, teddybjørnen Kristoffer Robin fikk på ettårsdagen. Men også de andre figurene i Ole Brumm-fortellingene er skapt etter modell av tøylekedyr i sønnens barneværelse. Milne ga alltid sin kone og sønnen æren for å ha gitt liv til disse lekedyrene, slik at han ble inspirerttil å skrive bøkene om Ole Brumm.

Handlingen i bøkene er lagt til skogen like ved der familien Milne bodde, og som i norsk oversettelse heter Hundremeterskogen. Ole Brumm er en av barnelitteraturens store klassikere. Fortellingene er så fulle av visdom og humor at de ikke blekner når man møter dem igjen som voksen, og så enkle at selv ganske små barn følger spent med når den filosofiske bjørnen med Bare Liten Forstand er ute på eventyr.

Milnes Hundremeterskog står der den dag i dag, og Kristoffer Robins etter hvert ganske medtatte tøydyrvenner er på museum i Amerika. Men mye enklere enn å reise til fremmede land og fjerne himmelstrøk, er det å bli kjent med Ole Brumm og vennene hans gjennom bøkene.

Den første boken om Ole Brumm utkom i England i 1926. Siden den gang har han vært en Verdensberømt Bjørn, og fortellingene er oversatt til over tretti språk. Milnes barnebokproduksjon var ikke stor, den består av følgende fire bøker:

Ole Brumm. 1932
Huset på Bjørnehjørnet. 1947 (Opprinnelig tittel tittel «Ole Brumm og vennene hans»)
Da vi var veldig små. 1993
Nå er vi seks. 1994

Utgivelser