Rachel Cusk

1967 -

En av vår tids mest toneangivende, engelske forfatterstemmer

Rachel Cusk er forfatteren bak ni romaner, tre sakprosabøker, et skuespill og et utall essays og memoarer. Hennes første roman, Saving Agnes, utkom i 1993, men hun slo for alvor gjennom med den kritikerroste Omriss-trilogien (2018—2019). 

Cusks romaner har vært nominert til og vunnet en rekke priser. Hun ble kåret til Best of Young British Novelists av Granta i 2013. Versjonen hennes av Euripides’ Medea ble regissert av Rupert Goold og ble kortlistet til Susan Blackburn Smith-prisen. For Omriss mottok hun Folio-prisen, Goldsmith Prize, Baileys Prize, Giller Prize og the Canadian Governor General’s Award.

Cusk er født i Canada i 1967, og tilbragte barneårene i LA, før hun flyttet til Storbritannia i 1974. Hun studerte Engelsk i Oxford, og utga debutromanen Saving Angie i en alder av tjueseks. Handlingen i romanen kretser rundt femininitet og sosial satire, tema som ble bærende for verkene hennes det neste tiåret. Samtidig som dette, og for bedre å kunne diskutere problematikken rundt representasjon av kvinnelig erfaring i romankunsten, begynte Cusk å skrive sakprosa. Gjennom bøker som A Life’s Work og Aftermath (Etterspill på norsk) gjør hun selvbiografiske betraktninger på emner som morskap og skilsmisse, og bøkene er ansett som svært kontroversielle og slagkraftige.

I senere tid har Cusk forsøkt å utvikle en ny form innen romankunsten, en som makter å representere personlig erfaring uten å gå inn på det politiske aspektet ved subjektivitet og det bokstavelige, og som kan fri seg helt fra narrative konvensjoner. Dette prosjektet har endt i en trilogi bestående av romanene Omriss, Transitt og Kudos. Omriss kom inn blant de fem beste romanene på New York Times’ bestselgerliste i 2015. I 2017 skriver Judith Thurmann om Cusk i The New Yorker at «mange eksperimentelle forfattere har avvist mekanismene bak historiefortelling, men Cusk har funnet en måte å utforske dette på uten at spenning går tapt. Når handlingen tar en avstikker, følger språket opp sporet. Setningene hennes pulserer av intelligens, som en nervebane.»

 

Norske utgivelser
De heldige (2005)
Arlington Park (2007)
Bradshaw-variasjonene (2010)
Omriss (2018)
Transitt (2018)
Kudos (2019)
Etterspill (2020)
Et tilfluktssted (2021)

Rachel Cusk Høyoppløst bilde

Foto: Siemon Scammel-Katz

Utgivelser