W.G. Sebald

1944 - 2001

W.G. Sebalds stil er blitt hans varemerke: en blanding av fiksjon og fakta, ispedd små, litt uklare fotografier, som kanskje, eller kanskje ikke, illustrerer teksten.

W.G. Sebald ble født i 1944 i Allgäu i Sør-Tyskland, studerte filologi i Tyskland og Sveits og bodde stort sett i England fra 1966 fram til han ble drept i en bilulykke i desember 2001. I England underviste han ved universitetene i Manchester og Norwich. Han har skrevet en lang rekke litterære studier, lyrikk og essay, og debuterte med prosa i 1990 med Schwindel. Gefühle(på norsk og engelsk er tittelen Vertigo), som inneholder historier om blant andre Henry Beyle (Stendhal) og Franz Kafka.
Blant hans skjønnlitterære arbeider er De utvandrede(på norsk i 2001), og Saturns ringer (på norsk i 2002 i marg-serien) de mest berømte. Stilen hans, en blanding av fiksjon og fakta, ispedd små, litt uklare fotografier, som kanskje, eller kanskje ikke, illustrerer teksten, er blitt hans varemerke. For sin siste bok, Austerlitz (på norsk i 2004), fikk han posthumt i 2002 The Independent Foreign Fiction Prize i konkurranse med bøker av forfattere fra hele verden. Og denne romanen ble også hans gjennombrudd til et mye større publikum, både i Europa og i USA.

 

 

 

 

 

W.G. Sebald Høyoppløst bilde

Foto: Gyldendal

Utgivelser