Koftearven Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2019
400 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205522114

Koftearven

Historiske tråder og magiske mønster

Annemor Sundbø
Et praktverk om vår koftehistorie!
Pris 449,00

Er de flotte koftemønstrene så helnorske som vi liker å tro? Nå har forfatter Annemor Sundbø gått grundig til verks for å finne ut hvor mønstrene på de kjente og kjære koftene våre stammer fra.

Med utgangspunkt i sin enorme samling av gamle strikkekofter har forfatteren nøstet seg bakover i strikkehistorien, helt tilbake til de aller eldste fortellingene. Koftearven er en blanding av kulturhistorie, minner, myter og hypoteser. Annemor Sundbø har selv 25 års erfaring med resirkulering av ull fra strikkefiller. Med støtte av ledetråder fra moderne kunnskapsnettverk formidler hun hvilke ulike roller strikkekunsten og mønstertradisjonene har spilt gjennom tidene, påvirket av folketro, religion, politikk, samfunnsøkonomi og mote.

Boka gir et perspektiv på verdien av fortidas strikkekunst og den arven som er ført fram til dagens koftetradisjon, som er blitt vår tids norske nasjonalskatt. Boka inneholder også en strikkeveiledning med maler og mønster, som gjør at du kan strikke flotte tradisjonsrike plagg med egen vri.

Koftearven vant Sørlandets litteraturpris i 2020.

Annemor Sundbø (f. 1949) er fra Kristiansand og har drevet sin faglige virksomhet på Ose i Setesdal siden 1993. Hun er tekstildesigner og faglærer i vev og tegning, utdannet ved Kunsthåndverkskolen i Bergen og Statens lærerskole i forming, Oslo. Sundbø er statsstipendiat og har fått Kongens Fortjenstmedalje 2013, Norges Husflidslags Fortjenestemedalje 2004 for bevaring og videreføring av kulturverdier i inn- og utland, Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris 1999, Vest-Agder fylkeskommunes kulturpris 2015, Bygland kommunes kulturpris 2004, Kristiansand kommunes kulturpris 2017 og Sørlandets litteraturpris 2006 og 2020.

Terningkast 6: "Kronen på et livsverk. (...) "En bok som fyller meg med dyp respekt." Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen 

"Sundbø har gravd både i fillehaugen og kulturhistorien. Dette er et verk som vil bli stående." Mette Bleken, Hardanger Folkeblad