Bli kjent med debutanten Halvard Hølleland

Bli kjent med debutanten: Halvard Hølleland

Halvard Hølleland er utdannet statsviter, og arbeider i det rødgrønne byrådet i Oslo som politisk rådgiver for byrådsleder Raymond Johansen. Han har tidligere arbeidet i Arbeiderpartiet, på Stortinget og i Kunnskapsdepartementet.
Faste rammer er en sterk, klok og tankevekkende romandebut om å leve livet i skyggen av en uvisshet. Den lanseres i disse dager. Bli bedre kjent med Halvard her!

Født og oppvokst?
Jeg ble født 18. mars 1985 og er oppvekst i Oslo.

Hva leser du nå?
Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami.

Når skriver du best?
I helger og ferier, gjerne om morgenen før jeg har stått opp og startet dagen.

Favorittfilm?
«The Shining», men jeg frykter fortsatt filmen såpass mye at jeg ikke har noe strekt ønske om å se den igjen med det første. Vi har faktisk noe så koselig som et bilde av hotellet filmen ble spilt inn på hengende hjemme i leiligheten, og jeg har også lagt en ørliten referanse i Faste rammer.

Favorittmat?
Helgrillet fisk om sommeren, men også skikkelig gatemat i for eksempel Bangkok 

Hvor reiste du sist?
Gran Canaria på vinterferie med samboeren og sønnen min, sistnevnte har tatt over som reiseleder i familien.

Kino eller streaming?
Jeg var nettopp på kino for første gang siden jeg fikk barn, og det var jo en kjempebegivenhet, og så er det jo omtrent det eneste stedet i verden man kan legge vekk mobiltelefonen, også det var høydepunkt. Så svaret er kino.

Hva hører du på?
Etter at algoritmene overtok er det ikke så lett å vite hvilke artister jeg hører på. Men i det siste har jeg hørt mye på blant annet Melokind, ser jeg, det er endeløs elektronisk musikk som jeg vet mange blir helt gal av å høre på, men som jeg skriver godt til. Ellers er jeg glad i for eksempel Highasakite, First Aid Kit og Kings of Leon.

Noen forfattere som har påvirket deg?
Den største direkte påvirkningen har Dag Solstad hatt. Jeg var akkurat ferdig med Professor Andersens natt da jeg begynte å skrive mine første skjønnlitterære setninger, en tekst om en mann som var i ferd med å låse seg ut av sin egen leilighet på St. Hanshaugen. Det ble starten på Faste rammer.

Hva gjør du helst på en fredag: leser bok, middag med venner?
Fredag kveld må være et av få tidspunkt det ikke passer å lese bok, da er jeg ganske sliten etter en lang uke – middag med venner derimot. 

Hvorfor begynte du å skrive?
Det å lese bøker ga meg en slags tiltakslyst og det tok litt tid før jeg skjønte at det jeg ville var å skrive. Etter hvert som jeg famlet meg frem ble det ganske fristende å gå inn i det universet som ble til på skjermen foran meg. Jeg mistet på en måte meg selv, så nye bilder og nye personer, og var plutselig en del av noe fremmed.

Hvem var du på videregående?
På den tiden begynte jeg å bli politisk engasjert, og jeg ble mer opptatt av sakslister og hva som stod i avisen enn hva som skjedde i klasserommet. Jeg hadde skråsikre meninger og ville gjerne avbildes i avisen.

Hvem sendte du en SMS til sist, og om hva?
Jeg sprute sjefen min, byrådsleder Raymond Johansen, om hva han mener om en sak. Jeg antar jeg får et ordentlig «raymonsk» svar tilbake, altså klar tale.

Hva ville du bli da du var liten?
Jeg har alltid vært opptatt av sivil luftfart og store skip, særlig frakteskip, så jeg var vel innom alle yrker som hadde med transport å gjøre. Jeg har fortsatt veldig lyst til å jobbe i et flyselskap eller et rederi, men jeg har ikke blitt særlig mer kvalifisert med årene.

Hva er gaven du har gitt bort som du er mest fornøyd med?
Jeg kjøpte en genser til samboeren min tidlig i forholdet, den bruker hun ennå, gaven var rett og slett en kjempesuksess. Men i redselen for ikke å treffe like godt neste gang har det blitt med den ene genseren. Jeg kjøper ikke klær til henne lenger.

Beskriv ditt drømmescenario ved utgivelse av din debut.
Det er jo et drømmescenario at den ble gitt ut, men nå som den er ute, er det at den blir lest og berører noen. Romanfiguren min frykter at han har arvet en sjelden sykdom, en skjebne han deler med rundt tusen mennesker i Norge. Jeg har veldig stor respekt for dem, og håper de som leser boken og selv er rammet føler at jeg behandler det de står i på en god måte.

Bli-kjent-med-debutanten-Halvard-Hoelleland

Relaterte artikler

Bli kjent med debutanten

Bli kjent med debutanten

Nina Borge debuterer i disse dager med den spennende ungdomsdystopien Utbryterne i et Norge anno 2075 der to...
Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten!

Michael Rindahl debuterer med romanen Gammelgresset – som er fortellingen om Edvin, en 62 år gammel einstøing og en...
Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten!

Det er ikke bare isen som trues på Nordpolen! John Kåre Raake - en av manusforfatterne bak suksessfilmene Bølgen og...