Bli kjent med debutanten: Henrik Øxnevad

Bli kjent med debutanten: Henrik Øxnevad

Henrik Øxnevad debuterer med romanen En sånn rød amerikansk scooter, om Erik som sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren.

Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.

Født og oppvokst?
Jeg er født på Stavanger sykehus den 26. juni 1996. Vokste hovedsakelig opp på en øy som heter Hundvåg, som er kobla til Stavanger sentrum med ei bru. Fra 2008 til 2011 bodde jeg i Dubai og gikk på internasjonal skole.

Hva leser du nå?
Akkurat nå leser jeg Jan Grues Jeg lever et liv som ligner deres, og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg.

Når skriver du best?
Jeg tror jeg skriver best når jeg er skikkelig stressa eller i ekstremt dårlig humør. Den tilstanden hjelper meg til å sette ord på hva jeg føler, og hvorfor jeg føler disse tingene, og vri det til noe som  andre kan gjenkjenne. Jeg prøver rett og slett å beskrive følelsene mine på en slags rar måte.

Favorittfilm?
Jeg har mer enn én favorittfilm, én er altfor lite. De som umiddelbart dukker opp, er Andrei Rublev av Andrei Tarkovsky, Eraserhead av David Lynch og Barry Lyndon av Stanley Kubrick. Liker når regissøren tar seg god tid.

Favorittmat?
Jeg kan kalles en megafan av farmors lapskaus. Anbefales hvis du er innom Hundvåg.

Hvor reiste du sist?
Bortsett fra at jeg reiste til Oslo fra Danmark, og til Danmark fra Stavanger, så var forrige reise-reisen min til Island, sommeren 2019, for å besøke familien til kjæresten min. Har kjørt rundt hele landet nå, det er utrolig kult.

Kino eller streaming?
Kino all the way. Streaming går hvis det er eneste utvei.

Hva hører du på?
Veldig mye. Pink Floyd var en viktig del av musikkpreferansen min veldig lenge, og er det fortsatt. Hørte manisk på Cage The Elephant en stund. For tiden er det et band som heter Pond det går mest i. "The Weather" er den beste sangen de har.

Noen forfattere som har påvirket deg?
Leste mye fantasy oppigjennom, Patrick Rothfuss er den forfatteren som fikk meg til å tenke over hvorfor jeg liker eller ikke liker det jeg leser. Mark Z. Danielewski har jeg lest alt av, det er sære greier, men også litt kult, han har mange visuelle gimmiker i bøkene sine, anbefaler spesielt House of Leaves.

Ingvar Ambjørnsens Hvite niggere er den boka som fikk meg til å prøve å skrive selv, selv om det bare var noen korte setninger i en bitte liten notatbok.

Hva gjør du helst på en fredag: leser bok, middag med venner?
Fredager er reservert til en god runde med Terraforming Mars sammen med fire andre kule mennesker. Kanskje en runde med Wii bowling også.

Hvorfor begynte du å skrive?
Sånn helt ærlig begynte jeg å skrive fordi Kyrre Andreassen sa til meg at jeg hadde innleveringsfrist på ti sider etter noen uker på folkehøgskole. Jeg satte meg ned og tenkte “ja okei, jeg får vel skrive så godt som jeg kan, da” og rabla ned det som ramla inn i skolten mens jeg satt foran pulten ute på Darbu. Det viste seg at jeg faktisk syntes det var enormt interessant å skrive, jeg koste meg ordentlig. Det var starten.

Hvem var du på videregående?
På videregående var jeg et hormonelt uhyre uten like. Jeg kom fra Dubai, et relativt konservativt sted, rett inn i tiende klasse på Hundvåg, og så var det videregående. Jeg fant ut av meg selv der. På en måte. Kanskje jeg fant mest ut av meg selv mens jeg skulka timene og røykte sigaretter i hagen til en kompis. Men, alt i alt, så var jeg usikker. Mye som ikke gikk helt opp for meg før mange år senere. Og jeg strøyk på VG3.

Hvem sendte du en SMS til sist, og om hva?
Den siste meldingen jeg sendte var til kjæresten min. Meldingen var “49”, og det er ingen kontekst, så jeg aner ikke hva det er for noe. Hun husker heller ikke.

Hva ville du bli da du var liten?
En gang jeg var tre eller fire stappa jeg en lekebil inn i VHS-spilleren som sto under TV-en. Da jeg endelig hadde klart å lirke den ut igjen og satte på den utslitte kopien av Dumbo-filmen for å bevise for foreldrene mine at spilleren fortsatt funka, ble jeg litt imponert av meg selv, og sa at jeg ville bli “video-fikse-mann”. Det er i hvert fall sånn jeg husker hendelsen.

Hva er gaven du har gitt bort som du er mest fornøyd med?
Jeg var stipendiat på folkehøgskolen etter at jeg hadde gått der. Jeg skulle være på Darbu ett år, mens kjæresten min bodde i et stort, tomt hus i Os, litt utenfor Bergen mens hun lagde en portfolio til en animasjonsskole. Hun ble litt lei av å være aleine såpass lenge. Bursdagen hennes er om høsten, så da jeg fikk høstferie fra skolen, klarte jeg å få med meg hele vennegjengen fra folkehøgskoleåret bort til Os. Fem av oss kjørte Hardangervidda, mens fire sto og venta i pissregn i et busskur utenfor en Kiwi-butikk. Tror de måtte vente et par timer. Vi planla alt nesten to måneder i forveien, og hun ante ingenting. Da vi endelig kom frem, gjemte alle seg bak bilen mens jeg gikk for å hente henne. Jeg trenger hjelp med å løfte noe, sa jeg til henne og hun var forvirra som bare det. Men det blei skikkelig god stemning da åtte mennesker hoppa frem fra mørket og ropte OVERRASKELSE.

Beskriv ditt drømmescenario ved utgivelsen av debutboken din.
Det er vel at så mange som mulig leser og liker det jeg har skrevet. Og at det jeg har skrevet kanskje betyr noe for den som leser, at de finner ut av noe om seg selv. Og gode tilbakemeldinger, det vil bety mye. Det finnes et lite håp og om at boken blir oversatt til flere språk, jeg har en del venner fra andre land som veldig gjerne vil lese, men som ikke kan norsk.

Bli-kjent-med-debutanten-Henrik-OExnevad

Relaterte artikler

Bli kjent med debutanten

Bli kjent med debutanten

Nina Borge debuterer i disse dager med den spennende ungdomsdystopien Utbryterne i et Norge anno 2075 der to...
Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten!

Michael Rindahl debuterer med romanen Gammelgresset – som er fortellingen om Edvin, en 62 år gammel einstøing og en...
Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten!

Det er ikke bare isen som trues på Nordpolen! John Kåre Raake - en av manusforfatterne bak suksessfilmene Bølgen og...