Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten: Silje Linge Haaland

Silje Linge Haaland debuterer med diktsamlingen Desperasjonsanimasjon. Hennes dikt preges av en sterk billedrikdom og rommer fortvilelse og stagnering, så vel som ekstase, lidenskap og fryd.  

Silje Linge Haaland er billedkunstner med utdannelse fra Gerrit Rietveld-akademiet i Amsterdam, Kunstakademiet i Oslo, Städelschule i Frankfurt og Skrivekunstakademiet i Bergen. Haaland arbeider med bilder og tekst, i form av video, skulpturer, lyd og koreografi, hun underviser og er aktiv i en rekke styrer og verv i kunstfeltet.  

Bli bedre kjent med henne her!

Født og oppvokst?
I Bergen i 1984. Var en tur innom Åndalsnes før familien flytta til Fitjar – en øykommune på Vestlandet bestående av 381 øyer og holmer.

Hva leser du nå?
Being With the Withouot av Jean-Luc Nancy og Marcia Sa Cavalcante Schuback og poesien til Selima Hill – som er et nyoppdaga bekjentskap

Hvor reiste du sist?
Til Jomfruland og videre til Vestlandet for å besøke familie. Men jeg reiser også mye i google maps for tiden, da jeg jobber med en video som innehar en del scener fra en landevei i Sibir.

Hva hører du på?
Når jeg skriver utenfor hjemmet, hører jeg ofte på musikk for å kunne velge min egen støy, men det kan ikke være noen former for ord eller tekst i musikken. Begge foreldrene mine er musikere, og det har alltid vært mye levende musikk rundt meg. En gang jeg ikke fikk sove under en hus-jam, sa pappa at det er viktigere å lære seg å sovne til lyd enn til stillhet. Det fikk jeg ikke særlig godt til, for jeg var også instruert til å lytte når jeg hørte musikk. Derfor lå jeg mye opp-ned og smugkikka på de voksne mellom glipene øverst i trappa med et stadig mer blodsprengt opp-ned hode og musikken så vidt hørbar gjennom øresuset, mens raske pianospillende fingre, svingende buer og åpne syngemunner, svevde rundt i det som fra mitt perspektiv var taket.

Noen forfattere som har påvirket deg?
En av de første «tjukke» bøkene jeg leste som liten var Skyggen over steinbenken av Maria Gripe. Mystikken i den gjorde stort inntrykk på meg, og jeg husker jeg hadde en følelse av stolthet av å bli tatt på alvor av boken.

Hva gjør du helst på en fredag: leser bok, middag med venner?
Nå på sensommeren er det veldig fint å kunne gå ned til brygga og ta et kveldsbad med barna mine, eller ha tid til timelange samtaler med venner

Hvorfor begynte du å skrive?
Da jeg var liten, var det en tilgjengelig måte å fantasere fritt på, å leke mens jeg satt i fred, og ikke hadde noen begrensninger. Jeg har også alltid hatt behov for å skrive parallelt med lesingen. Bøkene i bokhyllene mine er fulle av notater. Det er en av de fineste formene for samtale jeg vet om, og jeg opplever de bøkene jeg leser aller mest som nære vennskap.

Hvem var du på videregående?
Jeg var forvirra. En kombo av rastløs, ekstatisk og redd. Testa ut alle former for klær og hår-stiler, dreiv med håndball, piano, korps, festing, var aktiv i utviklingspolitiske organisasjoner og likte å pause-råne på parkeringsplassen i Fitjar sentrum. En nær venn var Klara på 80 år i det grønn og hvit-stripete nabohuset. Hos henne kunne jeg sitte stille og spise sviskesuppe, eller hun spilte pumpeorgel og sang triste viser om barn som hadde mista foreldrene sine.

Hvem sendte du en SMS til sist, og om hva?
Det var til en annen mamma. Om en genser jeg la i skolesekken til datteren min, som sønnen hennes glemte hos oss da han var på besøk.

Hva ville du bli da du var liten?
Jeg ville bli forfatter, men også naturfotograf, skuespiller, politisk aktivist eller felt-biolog. Selv om det viktigste for meg da jeg var liten, var å sikre at jeg aldri skulle slutte å leke. Jeg skrev et laminert manifest, en slags kontrakt med meg selv, der jeg proklamerte på tro og ære å aldri noensinne slutte å leke.

Beskriv ditt drømmescenario ved utgivelse av din debut.
At boken blir lest og at den fortsetter å bli lest, at den når inn til noen og blir værende, at den fungerer som en del av et større arbeid med flere fremtidige bøker og utstillinger.

 

 

 

Haaland Silje Linge (2)

Relaterte artikler

Bli kjent med debutanten

Bli kjent med debutanten

Nina Borge debuterer i disse dager med den spennende ungdomsdystopien Utbryterne i et Norge anno 2075 der to...
Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten!

Michael Rindahl debuterer med romanen Gammelgresset – som er fortellingen om Edvin, en 62 år gammel einstøing og en...
Bli kjent med debutanten!

Bli kjent med debutanten!

Det er ikke bare isen som trues på Nordpolen! John Kåre Raake - en av manusforfatterne bak suksessfilmene Bølgen og...