«Kvinnen i vinduet» endret livet mitt

Intervju med suksessforfatteren A.J. Finn, nå aktuell med ny krimroman

A.J. Finn fikk et internasjonalt gjennombrudd som krimforfatter med Kvinnen i vinduet. Nå er han aktuell med en ny bok, Slutten på historienHer svarer han på noen spørsmål om den nye boken og hva som inspirer ham.

 

Kvinnen i vinduet tok verden med storm da den ble utgitt. Hvordan var det å følge opp den suksessen?

– Den boken endret livet mitt – eller, rettere sagt, leserne som tok så godt imot den endret livet mitt, og jeg er dem evig takknemlig. Men suksessen var mer befriende enn skremmende: med Slutten på historien ønsket jeg bare å skrive den beste boken jeg kunne (jeg håper jeg ikke høres ubeskjeden ut), uten å bekymre meg for mye for hvordan den ville klare seg sammenlignet med Kvinnen i vinduet. Jeg håper selvfølgelig den selger 400% bedre enn Kvinnen i vinduet, men det som betyr noe er at leserne som leser den – uansett hvor mange de måtte være – liker den.


Foto: Brandon Bakus

– I Slutten av historien møter vi Sebastian Trapp, en vellykket krimforfatter, mye som deg selv. Er det noe av deg i Trapp?

– Ikke så mye! Sebastian er mye smartere enn jeg er, mye mer artikulert enn jeg er, mye mer eventyrlysten enn jeg er, og mye bedre kledd enn jeg er. Han er genuint selvsikker; jeg later bare som jeg er selvsikker. Han er også nådeløs på en måte som jeg ikke er. Men vi elsker begge hundene våre.

– Begge bøkene dine har utrolig gode plott som overrasker selv den mest erfarne krimleseren. Hvordan konstruerer du plottene dine?

– Åh, det er veldig snilt av deg – og jeg beklager å gi et så upresist svar her: det på en måte bare … skjer. Sakte. Slutten på historien ble bygget på (eller rundt) premissen om en døende mann som inviterer en fremmed til å gå gjennom livet hans. Da jeg først hadde bestemt meg for hvorfor han kunne gjøre det, var oppgaven å flytte personene rundt slik at de utvikler handlingen på en måte som føles organisk. (Personer i krimbøker ser ofte ut til å handle utelukkende for å tjene plottet, noe som kan føles uekte.) Men plottprosessen, for meg, er uordnet og rykkvis.

– Slutten på historien er full av referanser til klassisk krim, inkludert Agatha Christie og Arthur Conan Doyle. Hvem er din største inspirasjonskilde?

– Vel, jeg vil ikke ødelegge noen overraskelser, så jeg vil bare si, som en person bemerker til en annen sent i boken, at historien de tror de er med i, kanskje ikke er den typen historie i det hele tatt. Mer generelt, jeg er inspirert – både som forfatter og leser – av forfattere som kan kombinere en original stemme med et virkelig slående plott. Jeg elsker underholdende romaner, men jeg elsker spesielt romaner som på en måte har flere lag.

– Jobber du for tiden med noe nytt?

– Det gjør jeg! Jeg vil ikke la det gå seks år til mellom bøkene!

 

 

A.J. Finn: «Slutten på historien»

Jeg kommer til å være død om tre måneder. Kom og skriv historien min.

Slik starter den spesielle invitasjonen fra den berømte krimforfatteren Sebastian Trapp. Nicky Hunter har lenge vært fan av Sebastian, hun er ekspert på krimlitteratur og er den eneste han har brevskrevet med i mange år.

Nicky blir invitert til å bo med den dødssyke forfatteren og hans familie i deres flotte hus i San Francisco mens hun skriver biografien hans. Men Trapp sitter på hemmeligheter som en hel verden vil vite sannheten om. For tjue år siden forsvant hans første kone og deres felles sønn sporløst, de ble aldri funnet. Hva skjedde? Brukte den berømte krimforfatteren et av sine egne plot til å kvitte seg med dem?

 

Kjøp boka

Slutten På Historien (1)

  

A.J. Finn

A.J. Finn

A.J. Finn er født i New York i 1979. Han har skrevet for diverse publikasjoner, inkludert Los Angeles Times, Washington Post og The Times Literary Supplement (UK). Finns debutroman, Kvinnen i vinduet, er solgt til 35 forlag over hele verden og er under utvikling som storfilm fra Fox. Finn er fra New York, men bodde i England i ti år, før han vendte tilbake til New York City.

Relaterte artikler

Les et utdrag fra «Fri»

Les et utdrag fra «Fri»

Lea Ypis oppsiktsvekkende bok «Fri» har raskt blitt en internasjonal snakkis. Nå er den endelig ute i norsk...
Les et utdrag fra «Tom»

Les et utdrag fra «Tom»

«En elegant og original skrekkroman om galskap, kunstig intelligens og psykiatriens tragikomiske historie.» Cathrine...