Lammestek med hvitløk og urter
Lammestek med hvitløk og urter
Noen ganger er det klassiske uovertruffent og en grunn til at kombinasjonen nettopp har fått stempelet «klassisk».
Fatlagrede og vellagrede rødviner fra områder som Rioja og Toscana er klassiske valg til lammesteken. Ønsker du et spenstigere og mer utradisjonelt valg? Da går du for en fatlagret hvitvin fra Bordeaux er en vel så smaksrik og spennende kombinasjon.
4 porsjoner
DETTE TRENGER DU
1 liten lammestek med eller uten bein (1,5–2 kg uten bein, 2–3 kg med bein)
hvitløkfedd fra en hel hvitløk, skåret i to på langs
friske urter, f.eks. rosmarin og timian
sitronskall, finrevet (kun det gule, ikke det hvite)
olivenolje, extra virgin
smør
grovt salt (ikke flaksalt, men grove saltkorn) og pepper
cherrytomater
rotgrønnsaker, grovkuttet
DETTE GJØR DU
Sett ovnen på 100 °C. Lag små lommer i kjøttet med tuppen av en skarp kniv, og stikk inn de halve hvitløkfeddene. Du kan også stikke inn noen urtestilker. Har du beinet ut steken, kan du med fordel legge inn hvitløk, sitronskall og urter, og så surre sammen steken med bomullstråd. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir, og gni det inn med grovt salt og pepper. Du kan også vurdere å gni det inn med litt smør eller olivenolje først. Det vil være med på å sette smak på skorpen. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet, og stek til kjernetemperaturen er 55–60 °C, avhengig av hvor rått du liker kjøttet. Kjøttet kan enten brunes på forhånd i en stekepanne, eller på slutten av steketiden under grillelementet i ovnen. Det er viktig å få en god og gyllen stekeskorpe, for mye av smaken sitter her. Legg rotgrønnsaker og tomater rundt steken sammen med litt olivenolje og smør, de kan bli ferdige før steken så sjekk underveis. Server alt sammen med litt sitron og/eller litt hvitløksmør og gjerne en grønn salat.