Vin til julematen

Vin til ribbe, and, torsk eller gravlaks? I Mat & vin til folket får du vintipsene som gjør julens matopplevelser enda bedre.

I Mat & vin til folket skriver sommelier og vinekspert Sara Døscher om prinsippene du bør kjenne når du skal velge vin til maten. Vinen trenger ikke være dyr eller eksklusiv for å kunne gi deg en uforglemmelig opplevelse. Så lenge den kombineres med de rette råvarene, vil maten lokke fram det beste i vinen og omvendt. Uansett hva som står på menyen i julen, her noen huskeregler:

  • Sødme i mat krever sødme i vin. Sødme stjeler sødme.
  • Syre i mat krever syre i vin. Syre utligner syre.
  • Sterk mat stjeler sødme og fruktighet fra vinen. Velg derfor aromatiske fruktige viner med litt sødme til sterk mat.
  • Fet mat trives best med friske viner. Rødvin som snerper mye, takler fet mat bedre enn de som snerper lite.
  • Bobler virker oppfriskende og gjør at fyldig, fet og kremet mat oppfattes som lettere.

Sara og Klaus Døscher gir i Mat & vin til folket 52 oppskrifter på fristende retter med passende vintips, blant annet retter som passer godt i julen, for eksempel: 

  • Asiatisk ribbe. Vin: Riesling, halvtørr hvitvin fra Pfaltz i Tyskland
  • Skrei med soyasmør. Vin: Chardonnay fra Bourgogne, fatlagret, tørr hvitvin eller Chenin Blanc fra Sør-Afrika.
  • Andebryst med appelsinsaus. Vin: Oransjevin, en tørr og lett bitter hvitvin
  • Gravlaks med sennepssaus. Vin: Pinot Gris, tørr hvitvin fra Alsace, Frankrike.  
Vin-til-julematen

Relaterte artikler

Ekstremismens opphav

Ekstremismens opphav

Den saudiske wahhabismen har radikalisert islam overalt, skriver tidligere ambassadør Carl Schiøtz Wibye.
Rågodt

Rågodt

Tiril Refsum forteller deg hvordan du kan spise kake til frokost.
Håndplukk

Håndplukk

Kristin Helene Randulff Nielsen og Magnus Slagsvold Støre om de spiselige vekstene rundt deg i naturen
En god nordmann

En god nordmann

Før jul i 2017 ble Frode Berg fengslet i Moskva, siktet for spionasje. 
Den russiske mafiaen

Den russiske mafiaen

I nesten 30 år har Mark Galeotti samlet stoff til denne boken om Russlands fryktede underverden, om voldsmenn som...