

Slik kan digitale læremidler støtte undervisningen
Utforsk Gyldendal SkolestudioSkjermbruk i skole engasjerer — og splitter både foreldre, lærere, politikere og forskere. Mange advarer mot overdreven bruk av skjerm, samtidig som digitale læremidler har blitt en naturlig del av skolehverdagen. Hvordan skal du som lærer navigere klokt i dette landskapet? Ingrid Oos Hove, forlagssjef for innhold og akkvisisjon i Gyldendal, mener nøkkelen ligger i nyanser, ikke enten-eller.
Er skjermdebatten egentlig en foreldrediskusjon?
– Det er bra at vi diskuterer læringseffekten av det som skjer i skolen. Det gjelder enten vi snakker om bruk av skjermer eller lærebøker, sier Oos Hove.
Hun stiller spørsmål ved om deler av skjermdebatten egentlig handler om en generell uro knyttet til barnas skjermbruk på fritiden, og en følelse av avmakt hos foreldrene. Forskning støtter dette synet. En rapport fra Utdanningsdirektoratet skiller mellom skjermtid og skjermbruk, og viser at digitale hjelpemidler i klasserommet ikke nødvendigvis har negativ påvirkning. Det avhenger av hvordan de brukes.
Les rapporten: Hva sier forskning om digital praksis og skjermbruk i skolen?
Gyldendal Skolestudio
Skolestudio er vårt digitale læringsmiljø utviklet til LK-20. I Skolestudio har vi samlet alle våre digitale læremidler, med en rekke nyttige digitale verktøy.

Gyldendal Skolestudio: En læringsplattform for variasjon og tilpasning
Digitale læremidler kan tilføre mye verdi til undervisningen. Elevene får tilgang til variert innhold, kan lytte til tekster, se fagfilmer og jobbe interaktivt med oppgaver. For læreren blir det enklere å tilpasse undervisningen til de ulike elevenes behov, sier Oos Hove.
Hun trekker frem Gyldendal Skolestudio som eksempel:
– Digitale læremidler du finner i Gyldendal Skolestudio, gir læreren tilgang til et langt større mangfold av ressurser enn det lærebøker kan klare alene. Alle ressursene er utviklet med utgangspunkt i læreplanen og har elevens læring som formål.
I Gyldendal Skolestudio har læreren stor valgfrihet og kan gi elevene både variasjon i innlæringen og tilpassing av undervisningen de møter. Dette gir deg som lærer mulighet til å plukke ressurser fra ulike trinn og fag – og sette disse sammen til undervisningsopplegg som passer for den enkelte gruppe eller enkeltelever.
Når bør du velge digitalt – og når bør du ikke?
Digitale læremidler passer ikke nødvendigvis like godt til all læringsaktivitet. Rapporten fra Utdanningsdirektoratet viser at elever kan ha lavere leseforståelse når de leser lengre fagtekster på skjerm sammenlignet med papir – og mange opplever at digitalt arbeid kan føre til at elever blir lettere distrahert.
– Det handler ikke om å bli mest mulig digital, men om å bruke riktig ressurs til riktig læringssituasjon, sier Oos Hove.
Hun understreker at læreren kjenner både elevene og målene de skal nå:
— Vi må ha tillit til at de tar kloke valg og at de vet når digitale verktøy gir merverdi — og når det er bedre å jobbe analogt.
Derfor er innholdet i Gyldendal Skolestudio skal være fleksibelt, faglig solid, og pedagogisk gjennomarbeidet – skreddersydd for å støtte deg som lærer til å ta gode vurderinger i klasserommet.
Les også: Salaby i undervisningen gjør det gøy å lære
Råd til deg som er lærer
Å bruke digitale læremidler godt krever planlegging og faglig dømmekraft. – Vær nysgjerrig, prøv nye metoder og følg med på hvordan det påvirker elevenes læring. De beste lærerne er ofte de som ønske å bli bedre – og som tør å teste noe nytt, råder Oos Hove.
Forskningen peker i samme retning. Det finnes ikke én fasit – men en bevisst og fleksibel tilnærming er avgjørende for å lykkes med digitale læremidler i skolen.
En læringsplattform som støtter deg
Gyldendal Skolestudio er utviklet nettopp for å støtte lærere i nettopp dette arbeidet. Plattformen er et godt supplement til analoge læremidler – og gir deg større frihet til å variere undervisningen, tilpasse innholdet og skape engasjerende læringsopplevelser, uansett elevgruppe.
Nysgjerrig på hvordan digitale læremidler kan støtte din undervisning? Aktiver prøvelisens på Gyldendal Skolestudio i dag.
Ingrid Oos Hove, forlagssjef for innhold og akkvisisjon i Gyldendal



Salaby i undervisningen gjør det gøy å lære

Hva er Aftenposten Junior skole?

Ny utgave av Vivo: Et fleksibelt og moderne KRLE-læreverk

Hvilke læremidler bør du kombinere på barnetrinnet?

Hvilke læremidler bør du kombinere på ungdomstrinnet?

– Elever lærer på ulike måter

Boka gir oversikt, Skolestudio gir trening

Hvilke læremidler bør du kombinere?

Hva koster Aftenposten Junior skole?

Bla i bøkene digitalt

– Vi tilbyr læremidler som gjør lærerens jobb enklere

Slik vurderer du læreverk for videregående

Tips til lek i norskundervisningen

Skal du sette opp skoleforestilling? Her er noen tips.

Nye metoder for mer motiverende matematikklæring

Tips til deg som skal formidle nyheter til barn

6 tips: Slik lærer du elevene å være kritiske til innhold i sosiale medier
