Den mektige historien om verdens største klubb

Pakten med de røde djevlene er boka om de største øyeblikkene i Manchester Uniteds historie. Om stjernene som ble popkulturelle fenomener, berømte langt utenfor fotballens verden: George Best, den femte Beatle. David Beckham, som ble sin egen merkevare. Eric Cantona, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney og Ryan Giggs, som alle skapte gull og skandaløse overskrifter. 

Men dette er også boka om å reise seg etter tragedien, om eventyrlig suksess og vonde nederlag – og om Ole Gunnar Solskjærs lange vei tilbake til Drømmenes Teater for å gjenfinne klubbens sjel og fornye pakten med de røde djevlene.

Her kan du lese forordet i boka:

Et katastrofalt flykrasj, en pubeier som tar sitt livs sjanse – og en magisk tåspiss fra Norge.

Tre viktige knutepunkter i et eventyr som rommer de såreste tårene, de største drømmene og de mest djevelske revansjene, går opp i en høyere enhet 26. mai 1999.

Etter 90 minutter av Champions League-finalen ser Manchester Uniteds store kveld like bekmørk ut som nattehimmelen over Camp Nou og Barcelona. Overtid og 1–0 til Bayern München. Alle som kan litt om fotball, vet hva det betyr.

Men dette er ingen vanlig kamp, ingen vanlig motstander, ingen vanlig manager – og ingen vanlig reserveplan.

To innbyttere og to mål for evigheten skal endre alt.

90.36 Rett før dommeren blåser, redder Teddy Sheringham håpet.

92.17 «And Solskjaer has won it. Unbelievable!»

Det er som om tida står stille da Askeladden fra Kristiansund sklir bortover gresset på Camp Nou med armene mot stjernene. Der oppe feirer legenden Matt Busby fødselsdag, mens Alex Ferguson, Ole Gunnar Solskjær og de andre røde djevlene jubler i ekstase over Champions League-triumfen som kroner tidenes United-sesong.

Symbolikken som strekker seg fra The Busby Babes til Fergusons unge helter, har aldri vært tydeligere enn på denne vakre vårkvelden.

Elleve år etter Ole Gunnar Solskjærs sensasjonelle debut på Old Trafford i 1996 scorer han i 2007 sitt 126. og aller siste mål for United. Ringen er sluttet. Drømmen er ferdigspilt, men 20LEGEND glemmes aldri.

I 2013 annonserer Sir Alex Ferguson sin egen avgang. Arven han etterlater seg, er formidabel. 38 trofeer står igjen i premieskapet. Men det mest verdifulle er sjelen som for alltid vil sitte igjen i veggene på Old Trafford. Den finner ingen av Fergusons etterfølgere. Kanskje leter de heller ikke. Så hvem kan redde klubben i desperate tider? Sir Alex Ferguson mener svaret kan ligge i en reserveplan lik den som skapte magi da det så som mørkest ut på Camp Nou i 1999.

Nyheten slår ned som ei bombe i fotballverdenen da Ole Gunnar Solskjær i desember 2018 igjen settes inn på overtid for å redde klubben han elsker.

Busby og Ferguson er United-managere i henholdsvis 24 og 26 år. Alle deres etterfølgere får sparken etter noen få sesonger. Mens den portugisiske tittelgrossisten José Mourinho forsøker å kjøpe seg suksess og besvarer kritikk med arroganse, skaffer Ole Gunnar Solskjær seg større spillerom fordi han skjønner klubbens kultur og setter sin ære i å utvikle Uniteds egne talenter. Han bærer med seg historien. Ole Gunnar Solskjær inngår den samme pakten med de røde djevlene som Matt Busby og Alex Ferguson; underholdende angrepsfotball med sterke innslag av unge spillere fra egen stall.

Det går en rød tråd gjennom historien til Manchester United, fra den grusomme flyulykken i 1958 som utraderer en halv generasjon unge fotballstjerner, til Matt Busbys gjenreisning av laget som feires over hele Europa for sin underholdende angrepsfotball – og videre til Alex Ferguson som utvikler klubben til en stabil europeisk stormakt.

Uniteds akademisuksess og A-lagets triumfer er nært knyttet sammen. Klubbens gudbenådede talenter på 50-tallet, The Busby Babes, vinner prestisjefulle FA Youth Cup i årene 1953–57. Så på nytt i 1964 anført av George Best. Så tar det 28 år for United igjen vinner FA Youth Cup. Da er Alex Ferguson manager.

Akademiet som Ferguson bygger opp, i Busbys ånd, forsyner klubben med en rekke egne talenter som bidrar sterkt til å hente hjem 13 Premier League-gull og to Champions League-pokaler.

De eneste gangene Manchester United har vunnet ungdomscupen og ligaen er med Matt Busby og Alex Ferguson ved roret.

Skal Ole Gunnar Solskjær bli den tredje?

Relaterte artikler

Leseutdrag fra TIL PARADIS

Leseutdrag fra TIL PARADIS

Ny stor roman fra forfatteren av ET LITE LIV. Dette er en modig, storslått roman som strekker seg over tre århundrer...
Gull fra Julehistorier

Gull fra Julehistorier

I juleheftet vårt har vi samlet fortellinger som på ulike måter sier noe om lengselen etter den innerste julegleden....
Les et utdrag fra «Min Ari»

Les et utdrag fra «Min Ari»

Marianne Behn var bare 18 år gammel da hun ble gravid med sitt første barn. En høstdag i 1972 fødte hun sønnen, som...