Zeshan Shakar vinner Bokhandlerprisen!

Zeshan Shakars roman De kaller meg ulven har vunnet Bokhandlerprisen 2022. Prisen stemmes frem av Norges bokhandlere.

Takker bokhandlerne
«Det er virkelig en stor ære å vinne Bokhandlerprisen», sier Shakar fra Litteraturhuset, hvor han har mottatt prisen fra kulturminister Anette Trettebergstuen. «Bokhandlere er noen av de aller viktigste folka i hele bransjen, derfor betyr det ekstra mye når prisen kommer fra dem. Jeg har møtt så mange flotte og hyggelige folk rundt omkring i butikkene, og sett hvor hardt de jobber for boka mi. Jeg blir skikkelig rørt og takknemlig.»

«Dette er en stor dag for Zeshan. Prisen er en stor ære, stemt frem av tusenvis av dyktige bokhandlere som hver dag bidrar til at litteratur treffer», sier forlagsdirektør i Gyldendal Litteratur Anne Cathrine Knudsen, også til stede ved utdelingen sammen med store deler av forlaget.

Fraværende historier i norsk litteratur
Forlagssjef for norsk skjønnlitteratur Kari Marstein sier: «Vi er umåtelig stolte av Zeshan Shakar. De kaller meg ulven er et unikt foreldreportrett, skildret med ømhet og presisjon av en forfatter som de siste årene har løftet fram historier fra miljøer som lenge var fraværende i den norske skjønnlitteraturen. Det er strålende at bokhandlerne ser de samme verdiene. Ved å stemme frem De kaller meg ulven bidrar de til et større mangfold av historier og bøker. Tusen takk!»

Hva blir igjen etter foreldrene?
De kaller meg ulven har i høst fått strålende kritikker og ros for sin viktige tematikk. Romanen er en beretning om å vokse opp med en pakistansk far og norsk mor; hovedpersonens foreldre har hele livet arbeidet hardere enn helsa har tålt, likevel står så lite igjen etter dem. Det er ingenting å arve bortsett fra minner og noen familiehistorier, fra fars oppvekst i Pakistan, fra mors finnmarksslekt, fra deres felles liv sammen i Oslo. Nå er hjemmet oppløst, og faren vil forlate Norge for å bli gammel i hjemlandet. Tilbake står hovedpersonen med en umettelig sult etter å eie og ha det alle andre har så mye mer av.

Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinnerboka må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker.

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...