100-årsmarkering for Sigbjørn Hølmebakk

2. februar er det 100 år siden forfatteren Sigbjørn Hølmebakk ble født, og Gyldendal markerer med gjenutgivelse av hans viktigste romaner.

Hølmebakk var emissærsønn fra Feda i Kvinesdal og bror av den kjente Gyldendal-forleggeren Gordon Hølmebakk. Han var svært opptatt av film og jobbet som regiassistent hos Norsk Film på Jar og studerte film i Italia før han debuterte på Gyldendal i 1950 med novellesamlingen Ikke snakk om høsten. Flere av romanene hans ble filmatisert (Jentespranget, Karjolsteinen, Hurra for Andersens), og noen av historiene gikk også motsatt vei, som film-manuset Fimbulvinteren som ble omarbeidet til roman i 1966 før det endelig ble til filmen Brent Jord i 1969.

Hølmebakk var sterkt engasjert på venstresiden i norsk politikk, han var blant initiativtakerne til Sosialistisk Folkeparti og skrev blant annet den berømte debattartikkelen "Brønnpisserne" om forfølgelsen av kommunistene i etterkrigstida. Likevel ble politikken aldri det dominerende temaet i bøkene hans, der var han mer opptatt av etiske og moralske spørsmål. I gjennombruddsromanen Emigranten (1959) leter en outsider etter meningen med livet, Jentespranget (1970) handler om tragisk kjærlighet, og i hovedverket Karjolsteinen, som kom ut midt på det politiserte 1970-tallet, er døden og ensomheten hovedtema.

Les mer om Sigbjørn Hølmebakk.

Bøker i salg av Sigbjørn Hølmebakk

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...