

100-årsmarkering for Sigbjørn Hølmebakk

2. februar er det 100 år siden forfatteren Sigbjørn Hølmebakk ble født, og Gyldendal markerer med gjenutgivelse av hans viktigste romaner.
Hølmebakk var emissærsønn fra Feda i Kvinesdal og bror av den kjente Gyldendal-forleggeren Gordon Hølmebakk. Han var svært opptatt av film og jobbet som regiassistent hos Norsk Film på Jar og studerte film i Italia før han debuterte på Gyldendal i 1950 med novellesamlingen Ikke snakk om høsten. Flere av romanene hans ble filmatisert (Jentespranget, Karjolsteinen, Hurra for Andersens), og noen av historiene gikk også motsatt vei, som film-manuset Fimbulvinteren som ble omarbeidet til roman i 1966 før det endelig ble til filmen Brent Jord i 1969.
Hølmebakk var sterkt engasjert på venstresiden i norsk politikk, han var blant initiativtakerne til Sosialistisk Folkeparti og skrev blant annet den berømte debattartikkelen "Brønnpisserne" om forfølgelsen av kommunistene i etterkrigstida. Likevel ble politikken aldri det dominerende temaet i bøkene hans, der var han mer opptatt av etiske og moralske spørsmål. I gjennombruddsromanen Emigranten (1959) leter en outsider etter meningen med livet, Jentespranget (1970) handler om tragisk kjærlighet, og i hovedverket Karjolsteinen, som kom ut midt på det politiserte 1970-tallet, er døden og ensomheten hovedtema.
Bøker i salg av Sigbjørn Hølmebakk


Gyldendalstipendet

Vårens bøker 2024

Høstens bøker fra Gyldendal Litteratur

Gyldendalstipendet deles ut for første gang

Sultprisen 2022 til Maria Navarro Skaranger

Ingrid Berglund nominert til Rivertonprisen

Om språklige endringer i norske utgaver av Roald Dahls verk

Nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris

Julia Kahrs og Mazdak Shafieian nominert til Kritikerprisen

Vårens bøker 2023

Gyldendal stanser salg av «Den store boka med eventyr»

Brageprisen til Julia Kahrs!

Ny utgave og ny debatt om Hva visste hjemmefronten?

Zeshan Shakar vinner Bokhandlerprisen!

Årets kvinnelige utvikler 2022

Comeback fra McCarthy

Rivertonklubbens internasjonale ærespris til Håkan Nesser

Historien om Rustam Louis Foss
