Berit Nordstrand med bok om tarmhelse

Berit Nordstrand med bok om tarmhelse

God tarmhelse skal gi friskere kropp og et klart hode. I Tarmens medisin forteller lege Berit Nordstrand hvordan du ved blant annet å spise mer fermentert mat opparbeider deg en tarmbakterieflora som gjør deg friskere og gir deg mer energi og overskudd. Nå får du boka i pocketutgave.

Seks trinn er i følge Berit Nordstrand det som skal til for å få bedre tarmbakterieflora:

  1. Få i deg mer fermentert mat og drikke.
  2. Velg lavkarbo.
  3. Spis beinkraft.
  4. Sikre deg fermenterbare fibre og antioksidanter.
  5. Bløtlegg korn, belgfrukter, nøtter og frø.
  6. Drikk grønn te, rødvin, kaffe og kakao. Velg mørk sjokolade og uraffinert søtt.

Berit Nordstrand kaller tarmbakteriefloraen for vårt «indre jordsmonn», og metoden som dyrker dette jordsmonnet skal styrke kroppens fysikk og psyke, og bidra til en stabil trivselsvekt. 

Hva er fermentering?

«Velg umoderne mat mot moderne helseplager», skriver Berit Nordstrand. En gang i tiden var det helt vanlig å spise fermentert mat, det vil si råvarer som ble surnet slik at de kunne ha lang holdbarhet. I Tarmens medisin forklarer Berit Nordstrand hvorfor vi bør hente tilbake kunnskapen til forfedrene våre og lage mat som sikrer oss en bedre tarmhelse. Da mener hun fermentert mat som speket kjøtt, ekte surkål, sure agurker, surdeig, tjukkmjølk. Denne typen fermentering – eller melkesyregjæring – gir levende mat full av melkesyrebakterier som er godt for tarmen. Melkesyrebakteriene omdanner stivelse eller sukkerarter i råvarene til melkesyre mens bakteriene trives og formerer seg. Melkesyrebakteriene trives med lav pH, slik at skadelige bakterier dør og gir maten lang holdbarhet.

Bygger på forskning

Tarmens medisin er bygget på forskning, og forklarer i detalj, men på en enkel måte, hvordan tarmen fungerer og hvordan bakteriefloraen er knyttet til immunforsvar og psykisk helse. I følge Berit Nordstrand har et moderne og industrielt kosthold uten de sunne bakteriene mye av skylden for livsstilsykdommer, overvekt, uro og psykiske problemer.

Hva skal vi spise?

På menyen til Berit Nordstrand står altså den tradisjonelle fermenterte bondekosten, men også koreansk kimchi, japansk miso og kombucha – fermentert te. Ett glass rødvin om dagen, grønn te, naturhonning, mørk sjokolade og søtsaker uten raffinert sukker bidrar også til god tarmhelse.

– Vi må ha langt større respekt for menneskekroppen vi får lov å bo i, og berike dens jordsmonn eller mikrobiom slik at kroppen og sinnet eller hjernen kan fungere optimalt. Det finnes ingen mirakelkur, men jeg har fulgt pasienter som har blitt helt friske med enkle endringer i kostholdet, sier Berit Nordstrand.

Berit-Nordstrand-med-bok-om-tarmhelse

Relaterte artikler

Nytt år, nye muligheter!

Nytt år, nye muligheter!

Møt det nye året sterkere, sunnere og med nytt mot! Det er godt å sette seg nye mål. Vend motgang til medgang, test...