Maten som kan styrke immunforsvaret

Maten som kan styrke immunforsvaret

Mat kan være medisin. Her er Berit Nordstrands 10 grep mot forkjølelser, influensa og andre virus.

Mange spør Berit Nordstrand, forfatteren bak Omstart30, om hvilke grep hun selv tar i perioder med spredning av influensa og andre virus. Nå har hun avlyst eksterne møter, flyreiser og foredrag, og følger til enhver tid Folkehelseinstituttets oppdaterte råd. I tillegg gjør hun noen grep som hun mener styrker vårt forsvar mot sykdom. Her er hennes ti beste råd: 

  1. Sukkerkutt: Vi spiser til vanlig litt sukker på skrotmatdagen, men nå i disse virustider er det mye annet godt å kose seg med. Jeg bytter søtsaker, kaker og kjeks til saltsnacks, smoothie, mørk sjokolade og hjemmelaget godt av nøtter, kakao og godt fett. Vi har aldri hatt avtale med barna om «godteristopp», men hvis noen uansett praktiserer den øvelsen mener jeg tiden er inne akkurat nå.
  2. Fråts i grønnsaker: Jeg dekker ¾ av mine matfat med grønnsaker og drikker gjerne både sellerijuice og rødbetejuice med ingefær.
  3. Lavkarbo med mindre pasta, ris og brødmat selv om råvarene i seg selv er gode. Dette for å øke inntaket av grønnsaker. Jeg lager næringsrike supper, gryter, omeletter med spinat og grønnkål, fargerike salater og gryter. Baker grytebrød og følger tallerkenmodellen også til frokost, og dekker halve tallerkenen med en fargerik salat.
  4. Fermentert, modnet og syrnet – for å få gode melkesyrebakterier fra ulike kilder. Jeg lager kimchi, fermentert surkål og ketchup. Spiser moden ost (av både ku, sau, geit og bøffel), yoghurt av kokosmelk og syrnede meieriprodukt, spekemat (uten nitritt) og surdeigsbrød. Jeg tar 1 ss rå eplecidereddik i et vannglass 15 minutter før måltidet og drikker gjerne et glass kombucha til maten.
  5. Beinkraft: Jeg lager kraftsupper og gryter av beinkraft etter oppskrifter på tradisjonell vintermat. Vi spiser både grønnsakssupper, sodd, fårikål, kyllingfrikassè og fiskesuppe basert på god fiskekraft. Beinkraft kjøper jeg både ferdig i butikken og jeg tiner frossen kraft jeg har laget selv. Drikker gjerne en kopp som buljong til kvelds.
  6. Krydder og urter: Jeg bruker rikelig med krydder og urter som oregano, chilli, hvitløk og ingefær. Gjerne også lakrisrot fra rålakrispulver.
  7. Grønn te med rå honning: Jeg drikker 2-3 krus grønn te med revet fersk ingefær og ½ ts rå honning. Jeg rører inn honningen når teen er drikkeklar (<50gC), slik at honningens plantestoffer ikke ødelegges av varme.
  8. Kosttilskudd: Jeg tar tran, vitamin C og D, jod (kelp), sink og selen.
  9. Søvn: Jeg sikrer meg som regel syv-åtte timers nattesøvn. Jeg sover aldri på dagtid, men samler søvnen til natten for mer hvilende søvn.
  10. Avstressing med «sansetur» og «lynyoga». Jeg er redd mediadekningen av coronapandemien skaper både frykt og stress i mange kropper. Jeg stresser ned med øvelsen «sansetur». Den er beskrevet i flere av mine bøker, men går i korte trekk ut på å legge merke til fine sanseinntrykk utendørs som du kan ta med deg inn og dele, med noen du er glad i, som et lite notat i en syvende sans eller et bilde du kan dele. Jeg legger merke til den friske luften jeg puster inn, gode lukter jeg kan sanse, magisk fuglekvitter og flotte motiv. Tar mobilen med og knipser bilder jeg kan dele. Yoga er også super avstressing, og alle monner drar, derfor «lynyoga».

Til slutt: Corona har nå blitt en alvorlig trussel mot folkehelsen. Jeg vil derfor oppfordre alle til å gjøre alt de kan i den felles dugnaden som nå handler om å begrense smitte. Uavhengig av hvilken risikogruppe vi selv tilhører, er det avgjørende at vi alle praktiserer Folkehelseinstituttets oppdaterte råd (https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/) for å begrense smittespredning. Og vi bør forholde oss strengt til hjemmekarantene av hensyn til sårbare grupper iblant oss.

Maten-som-kan-styrke-immunforsvaret

Relaterte artikler

Nytt år, nye muligheter!

Nytt år, nye muligheter!

Møt det nye året sterkere, sunnere og med nytt mot! Det er godt å sette seg nye mål. Vend motgang til medgang, test...