David Lagercrantz: - Stieg Larssons ånd har svevet over hele prosjektet.

David Lagercrantz: – Stieg Larssons ånd har svevet over hele prosjektet.

Nå er den siste boken i Millennium-serien her. Hun som må dø handler om politiske skandaler og om Lisbeth Salanders siste, store kamp. Her forteller David Lagercrantz om prosjektet som har vært fantastisk å jobbe med - og som er like fantastisk å avslutte.

Torsdag 22. august 2019 

Nå er Millennium-seriens store finale ute! Den ble innledet i 2005 med Stieg Larssons Menn som hater kvinner, og avsluttes med David Lagercrantz’ Hun som må dø. For siste gang møter vi Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist – i en historie som vever sammen politiske skandaler, DNA-forskning og Himalaya-ekspedisjoner – mens organisert netthat med røtter i en russisk trollfabrikk sår splid.

– Denne føles som min beste bok i serien, og da er det også på tide å slutte, sier David Lagercrantz. – Det har vært et fantastisk prosjekt, og det føles like fantastisk å avslutte. Jeg har hatt full oppmerksomhet på Millennium i flere år, men hvis jeg hadde fortsatt, er jeg redd for at det kunne ha blitt mer rutine, og det ville vært en skam for serien.

Netthat og desinformasjon

Den røde tråden i Hun som må dø, er organisert netthat og desinformasjon – noe Stieg Larsson jobbet med å kartlegge mens han var i Expo. I hvor stor grad har du hatt hans arbeid i tankene da du skrev boken?

– Hans ånd har naturligvis svevet over hele prosjektet. Men samtidig er den politiske utviklingen så enormt mye mer skremmende enn på hans tid. Høyreekstreme, populistiske vinder blåser over hele verden, og i dag er desinformasjonen og hatet som strømmer ut, mye mer velorganisert, og følgene er også verre. Hat og falske nyheter forgifter ikke bare samfunnsklimaet. Det fører til forfølgelser og vold, noe vi nylig har sett blant annet i USA, og det er dette jeg har villet skildre.

Kritikk

Da David Lagercrantz påtok seg oppgaven med å videreføre arven etter Stieg Larsson som forfatter i Millennium-serien, vakte det en enorm medieinteresse, og Det som ikke dreper oss, som kom ut på sensommeren 2015, ble en av verdens mest solgte bøker det året. Men det var også mange som stilte spørsmål ved det å overlate stafettpinnen til en annen forfatter, og Lagercrantz fikk mye kritikk.

I dag opplever han at kritikken har stilnet.

– Jeg møter egentlig bare velvilje og respekt. Det er nesten så jeg av og til, som gammel journalist, kan tenke: «Kom igjen, ta litt hardere i», sier David Lagercrantz og ler. – Men det er godt nå, med fasiten i hånden, å vite at bøkene har skapt økt interesse også for Stieg Larsson og hans politiske gjerning. Ingenting er skadet, tvert imot, Millennium-serien og hans minne lever videre, kanskje sterkere enn noensinne, ikke minst etter dokumentarserien om ham, som er blitt vist over hele verden.

Suksess

I våres passerte Millennium-serien hundre millioner i antall solgte eksemplarer, noe som gjør den til en av verdens mest vellykkede bokserier. Hvordan kan man, som forfatter, forholde seg til en slik suksess?

– Det er fantastiske tall, særlig siden jeg foran utgivelsen av den første boken følte at hele mitt forfatterskap sto på spill. Av og til må jeg klype meg litt i armen når jeg tenker på hvor bra det har gått.

Blir du aldri rammet av hybris og føler at du eier hele verden?

– Dessverre ikke. Jeg er mest henfallen til selvkritikk og tvil. Dessuten normaliserer alt seg, til og med hele det vanvittige mediesirkuset som jeg nå, nok en gang, går inn i. Men det er klart, selvbildet ditt forandrer seg når folk ser på deg på en ny måte. Men skulle jeg likevel bli grepet av hovmod, har jeg alltid barna og familien min. De får meg ned på jorden igjen på en vidunderlig måte.

Ny serie

En stor del av suksessen din har bestått i å skildre ikoner, fra Zlatan til Salander. Hva slags ikonisk perspektiv må til for å trigge deg til å skrive videre etter dette?

– Det som trigger meg nå, er å bevise at jeg ikke trenger ikoniske personer for å skrive godt. Jeg har skrevet kontrakt om en egen serie. Jeg føler samme slags skrekkblandet fryd overfor den som jeg gjorde overfor Millennium-serien.

Du har lovet at Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist skal få ligge med hverandre igjen. Hvordan går det med dette løftet?

– Svarte faen! Har jeg lovet det? Tja, de har jo nok av muligheter, og begge er promiskuøse, så kanskje. Om de bare rekker det midt oppi alt dramaet.

David-Lagercrantz-Stieg-Larssons-aand-har-svevet-over-hele-prosjektet

Relaterte artikler

Pocketnytt i mai!

Pocketnytt i mai!

Mai byr på både sommerlig feelgood, litteratur av nobelpriskvalitet og historien om legendariske Jürgen Klopp –...
Les utdrag!

Les utdrag!

Olav W. Rokseth med ny thriller om kidnappingsdrama i Syria og terrortrussel mot Norge! I "Husk du skal dø" er...