"En gave til et folks litteratur og språk"

Lars Mytting er tildelt Dobloug-prisen 2022. 

Tildelingen fant sted under Norsk Litteraturfestivals åpningsforestilling på Lillehammer.

Dette sier den norske Dobloug-komiteen om prisvinneren:

"Lars Mytting (født 1968) debuterte med romanen Hestekrefter i 2006. Han er oppvokst på Fåvang i Gudbrandsdalen, og arbeidet som journalist og forlagsredaktør før han fra 2008 ble forfatter på heltid. Alle romanene hans foregår på så vel virkelige som oppdiktede steder i dalføret han kjenner ut og inn. Men bøkene hans tar oss også med til ulike steder i Europa og kan også ta oss med langt tilbake i fortiden. Utviklingen i forfatterskapet har vært merkbar på det viset at debutromanen er en humoristisk og lett nostalgisk historie om eieren av Norges siste Mobil-stasjon, lokalisert til et lite sted i Gudbrandsdalen – mens hans andre roman i hovedsak foregår i en nedlagt militærleir i nabobygda. Perspektivet og mangfoldet og fortellemåten på et helt annet og mer komplisert nivå allerede i tredje roman, Svøm med dem som drukner (2014) – og det virkelige mesterskapet kommer så til syne i romanene Søsterklokkene og Hekneveven fra 2018 og 2020.

[…] Hestekrefter handler om Erik Fyksen som eier en bensinstasjon og kan gjøre hva som helst som bilmekaniker. […] Kunnskapen om biler og reparasjoner synes å være altomfattende i debutromanen, og i neste roman, Vårofferet fra 2010, er det like imponerende kunnskap om militært utstyr og om soldatliv i sin alminnelighet. […] Historiefortelleren Mytting viser seg tydelig i de første bøkene, men kommer virkelig til sin rett først i den tredje romanen – Svøm med dem som drukner (2014). […] Forfatteren får god bruk for den kunnskapen om trær og tre-materialer han allerede har demonstrert både i romaner og i sakprosa, i denne medrivende romanen som utvilsomt fortjente Bokhandlerprisen som den fikk i 2014. . […] I Søsterklokkene finner vi rester av så vel eventyrdiktningen som sagalitteraturen. […] Hekneveven skaper levende skikkelser innenfor sikre historiske rammer samtidig som den viser fram stor kunnskap om seder og skikker, om flyvemaskiner og jaktrifler og fluestenger og om det meste ellers i et bondesamfunn på vei inn i en ny tid.

En historieforteller som Lars Mytting er en gave til et folks litteratur og språk."

Dobloug-prisen ble opprettet i 1938 av Svenska Akademien og har som formål å fremme norsk og svensk skjønnlitteratur, samt litteraturhistorisk forskning. Prisen er på 200.000 svenske kroner.

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...