Gullburet - over 30 000 bøker solgt!

Gullburet - over 30 000 bøker solgt!

Har du fått med deg Camilla Läckbergs nye spenningsroman Gullburet? Les intervju med stjerneforfatteren her!

Hvorfor skriver du en bok om svik og hevn?

Fordi det er spennende, ubehagelig og forbudt. Fordi det er aktuelt. Hvor langt kan en kvinne gå? Hvilken rett har hun til å forsvare seg selv og barnet sitt? Hvor mye mørke kan vi tolerere av en kvinne? Akkurat nå driver vi og skraper på disse spørsmålene som samfunn, og det er viktig for å kunne fortsette å drive likestillingen framover. Men først og fremst interesserer det meg. Jeg har jo det privilegium å kunne skrive om det som virkelig fascinerer meg.

 

Er Faye en god eller ond karakter?

Jeg er lei av å klassifisere kvinner som gode eller onde. Jeg ville gi Faye et liv som et helt menneske. Jeg er veldig glad i henne. Men hun har også et mørke. Hun er i stand til å gå veldig langt.

 

Hva sier du til dem som synes at Faye går for langt?

At Faye ikke er en helgen, og at jeg ikke er interessert i å dele kvinner i gode og onde, akseptable og uakseptable. Jeg er interessert i å utforske hva som skjer når kvinner får nok.

 

Hvem er mest deg av personene dine? Er Faye og Gullburet «mer» Camilla enn dine tidligere bøker?

Faye er ikke meg. Jeg ser deler av Faye i alle kvinner jeg har møtt. Også i meg, så klart. Men hun er snarere en følge av hvor samfunnet er i dag enn hvor akkurat jeg befinner meg i dag.

 

Synes du at du blir dårlig behandlet av svenske kritikere?

Absolutt ikke. Bare annerledes. Det er forskjell på hvilke spørsmål som blir stilt i Sverige og utenlands, og hvilke overskrifter som blir laget. Men jeg er ikke interessert i å snakke om hvorvidt noe er bedre eller dårligere enn noe annet. Mottakelsen hos leserne er mer likt i de forskjellige landene.

 

Du deler raust av livet ditt ved siden av forfatterskapet, hvorfor gjør du det?

Fordi jeg er sånn. Det jeg tror mange går glipp av, er hvor mye jeg får tilbake. Dels verdifull kontakt med leserne mine, men det er også en viktig del av min kreative prosess å hente inspirasjon. Jeg har absolutt funnet deler av Faye – og mennene hun skaffer seg oppreisning overfor – i kommentarfeltet mitt.

 

Du er en av Sveriges mest leste forfattere. Hvor mye har du tjent på bøkene dine?

Det er et privilegium at jeg får skape min egen jobb, og at det går så bra. Jeg tjener kjempegodt, og det er selvsagt en trygghet for meg og familien min. Men penger i seg selv er ingen drivkraft for meg. De er heller ikke et mål, mer en kvittering for at jeg har gjort noe bra som gir meg muligheten til å fortsette med det jeg elsker mest.

 

Hva er drivkraften din da?

Min aller største drivkraft er å fortelle historier. Jeg elsker spenning og mørke og å utforske hvordan vi mennesker fungerer. Jeg elsker å lese manisk videre. Jeg ville antakelig blitt sperret inne hvis man så søkehistorikken min på Google. Jeg blir dessuten drevet av hele tiden å utfordre meg selv, noe som nok er spesielt tydelig i denne boken. Jeg elsker alle måter å skape på, og har aldri vært redd for å prøve noe nytt.

 

Ser du deg selv som forfatter eller forretningskvinne?

Uten tvil som forfatter, det er mitt kall, det er det jeg elsker. Men akkurat som jeg misliker begrensende bilder av hva en kvinne kan være, så misliker jeg det stivnede bildet av hva en forfatter er. Å skrive er mitt håndverk. Det gir seg uttrykk på mange måter. Jeg skriver sanger, jeg har laget film og så videre.

 

Hva sier du til dem som mener at krimlitteratur er mindre betydningsfull enn annen litteratur?

Slutt å dele inn lesing og litteratur i mer eller mindre betydningsfull. Den typen dømmende personer tar jeg avstand fra, og slike møter jeg faktisk sjelden utenfor Sverige. Lesing er kanskje den viktigste veien til et godt språk, og det er en nøkkel til likestilling, inkludering og all annen læring. Lesing utvikler, uansett hva du leser, så les. Og oppmuntre andre til å lese.

Les mer om Gullburet her

Gullburet-over-30-000-boeker-solgt (2)

Relaterte artikler

Slik blir barna superlesere

Slik blir barna superlesere

Sommerferien er her, og lange, late dager ligger foran oss. Hvordan kan du som forelder få barna til å opprettholde...