Litteratur med innsikt om Russland

Den grusomme utviklingen i Ukraina gjør at mange ønsker innsikt og informasjon om Russlands historie og politiske utvikling; dets forhold til naboland; og ikke minst den politiske karrieren til Vladimir Putin.

Volga. En russisk reise

Geir Pollen

Volga. En russisk reise Ingen russisk elv er i nærheten av å ha samme status i russernes liv og historie som Volga. Den har vært en av de store ferdselsårene, den har vært en kulturell møteplass, men også stridsmark, mellom nord og sør, øst og vest.

Ola Innset, redaktør i Vinduet, har intervjuet Geir Pollen om Russland og krigen i Ukraina. Pollen var bosatt i St. Petersburg og Moskva fra 2007 til 2020, og underviste ved russiske universiteter. Han han sier  at «Vladimir Putins verden er en regressiv utopi».

Volga

1917 Petrograd

Helen Rappaport

Mellom den første revolusjonen i februar 1917 og Lenins bolsjevik-kupp i oktober samme år var Petrograd (tidligere St. Petersburg) i opprør. Midt i dramaet befant det seg en stor og sammensatt gruppe utlendinger – diplomater, journalister, forretningsmenn, bankierer, guvernanter, frivillige sykepleiere og selskapsløver i utlendighet.

Helen Rappaport baserer fortellingen i 1917 Petrograd på dette svært rike materialet, hvorav mye aldri før har vært publisert. Det bringer oss rett inn i de blodige hendelsene, der vi ser, føler og hører revolusjonen slik den artet seg for de som var til stede.

1917 Petrograd

Putin - Mannen uten ansikt

Masha Gessen

I denne kritiske og veldokumenterte biografien belyser Masha Gessen Putins mange sider ved hjelp av flere nye kilder: de sterke båndene til FSB (tidligere KGB), behandlingen av terroren og opprørene i Tsjetsjenia, korrupsjonen i valgsystemet og ikke minst hans mye omdiskuterte medskyldighet i drapene på flere kritiske journalister.

Putin er et flengende oppgjør med en iskald maktpolitikers metoder og et rystende innblikk i de brennaktuelle forholdene i stormakten Russland.

Putin

I grenseland

Morten Jentoft

5. desember 2017 blir Frode Berg arrestert i Moskva. Halvannet år senere blir den pensjonerte grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel for spionasje.

I grenseland forteller om hva som skjer i kulissene bak dagens Russland, norsk etterretning og dramaet som satte naboforholdet mellom Norge og Russland på prøve. Norges fremste Russland-reporter Morten Jentoft gir spionsaken som rystet Norge viktig kontekst og nødvendig kritisk distanse.

I Grenseland. Historien Om Frode Berg

Vory

Mark Galeotti

Dette er boken om Russlands mest fryktede kriminelle gruppering: vory v zakone. Vory – «tyv» – er tilnavnet på den russiske mafiaen.

Mark Galeotti er en av verdens ledende eksperter på organisert kriminalitet i Russland. Hans fengslende beretning Vory viser hvordan gruppen har vokst fram gjennom stalinisme, kald krig, krigen i Afghanistan og frem til dagens Russland med ny, global kriminalitet.

Vory

Relaterte artikler

Comeback fra McCarthy

Comeback fra McCarthy

16 år etter hans forrige utgivelse er USAs viktigste nålevende forfatter, Cormac McCarthy, igjen aktuell. Dette er...