Møt forfatteren som tok innersvingen på Jo Nesbø

Møt forfatteren som tok innersvingen på Jo Nesbø

Rosie Walsh trodde ikke sine egne øyne da hun våknet opp til en førsteplass på Tysklands bestselgerliste. Endelig lanseres romanen hennes i Norge!

Tekst: Kim Daniel Lindegaard
Foto: Anna Pumer

Uten et eneste ord er den norske tittelen på boken som har fått tyskerne til å gå mann av huse. På under et knapt år har Rosie opplevd suksess få kan drømme om, og tusener har latt seg berøre av fortellingen om Sarah og Eddie.

På en ganske grå hverdag våknet Rosie opp til kanskje den beste beskjeden av dem alle: Etter mange år som skribent var hun nummer én på Der Spiegels bestselgerliste i Tyskland – foran selveste Jo Nesbø.

– Ja, hvordan klarte jeg egentlig det? Den eneste måten jeg kan forklare det på, er at leserne liker boken, og det er jo den mest fantastiske tilbakemeldingen jeg kan få. Det var en ubeskrivelig følelse og jeg er fortsatt i gledesrus, sier Rosie.

I godt selskap

Det er ikke bare i Tyskland at Rosie har gjort det bra. Uten et eneste ord gikk rett inn på en femteplass på New York Times sin bestselgerliste og nå er det endelig Norges tur til å lese boken som sammenlignes med Liane Moriarty og Jojo Moyes sine forfatterskap.

– Jeg er overveldet av responsen og jeg gleder meg til å høre hva norske lesere synes om boken. Det er nok mange som kan gjenkjenne seg i handlingen, og jeg tror det er derfor den slår så godt an, sier Rosie.

I Uten et eneste ord blir vi kjent med Sarah, en kvinne i 40-årene. Hun møter Eddie og innser raskt at han er hennes livs store kjærlighet. Og det er gjensidig – etter bare syv dager sammen føler begge at dette er det de har ventet på. Så da Eddie plutselig forsvinner og slutter å svare på meldingene hennes, blir Sarah bekymret.

– Det er utrolig vondt for henne når Eddie ikke lenger svarer. Er det virkelig slik at han oppfører seg så dårlig? Sarah overhører vennenes påstander om at Eddie har dumpet henne og blir desperat etter å finne ut av hva som har skjedd, forklarer Rosie.

Trist og lei

Inspirasjonen til Uten et eneste ord kom da Rosie spiste middag med en venninne.  

– Hun var i begynnelsen av 40-årene og hadde begynt å date en tilsynelatende fantastisk mann. De tilbragte massevis av tid sammen, men én dag ble det stille. Han svarte hverken på telefonen, meldinger eller i sosiale medier, sier forfatteren.

Ukene gikk, men det forble stille. Etter hvert måtte venninnen innse at hun hadde blitt «ghostet».

– Jeg synes det er leit at dette har blitt et begrep. Det betyr rett og slett at en person slutter å svare deg uten å forklare hvorfor. Det var det som skjedde med venninnen min, og det er det som skjer med Sarah i boken, sier Rosie.

– Venninnen min var så trist og ydmyket, og det gjorde meg rasende. Jeg kunne hatt større forståelse for en slik oppførsel hvis vedkommende hadde vært ungdom, men her var det snakk om voksne mennesker i 40-årene. Dette inspirerte meg til å skrive en bok om nettopp «ghosting», forteller hun.

Fakta:

Navn: Rosie Walsh
Yrke: Forfatter
Bosted: Bristol
Aktuell med: Romanen Uten et eneste ord som lanseres 11. januar.
Forfatterskap: Har skrevet fire bøker under pseudonymet Lucy Robinson og har hatt egen spalte i magasinet Marie Claire.

Moet-forfatteren-som-tok-innersvingen-paa-Jo-Nesboe

Relaterte artikler

Slik blir barna superlesere

Slik blir barna superlesere

Sommerferien er her, og lange, late dager ligger foran oss. Hvordan kan du som forelder få barna til å opprettholde...