Per Olov Enquists pris 2021 til Jan Grue

Foto: Anne Valeur

Per Olov Enquists pris blir delt ut til «en yngre forfatter på vei ut i Europa». Jan Grue, aktuell med sin memoar Hvis jeg faller er årets vinner.

Juryens begrunnelse lyder: I en tid når grensen mellom fakta og fiksjon stadig utfordres, viser han hvordan et selvbiografisk verk kan dra nytte av romanens egenskaper: det er hjerteskjærende, sårt og analytisk på en måte som krever presisjon i sin utførelse og en sikker stilistisk hånd. Kort sagt: Jan Grue taler med en røst som behøver å bli hørt.

Jan Grue debuterte i 2010 med novellesamlingen Alt under kontroll og har siden da utgitt flere bøker i ulike sjangere. I 2018 utkom den selvbiografiske sakprosaboken Jeg lever et liv som ligner deres, som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og nylig høstet flotte anmeldelser bl.a. i The New York Times da den ble lansert i USA. Grues nyeste memoarer, Hvis jeg faller, ble nettopp utgitt i Norge og fikk også en lysende mottakelse av kritikerne.

Forfatteren uttaler følgende: Jeg er svært glad og takknemlig for prisen, ikke minst for at juryen legger vekt på de litterære mulighetene som ligger i memoarsjangeren. Dette føles også som en anerkjennelse av at funksjonshemning er et rikt litterært tema – og en viktig del av det menneskelige erfaringsgrunnlaget.

Per Olov Enquists pris ble etablert i 2004 av Norstedts, forfatterens utenlandske forlag, og Bok & Bibliotek. Prisen skal gå til «en yngre forfatter på vei ut i Europa» og stor vekt legges på forfatterens nyeste utgivelse. Flere av vinnerne har siden de mottok prisen blitt utgitt på mange språk rundt om i verden. Prissummen er 5 000 Euro. Juryen består av Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norge), Simon Pasternak (Gyldendal Danmark) og Håkan Bravinger (Norstedts).

Jan Grue gis ut av Gyldendal i Norge, Weyler förlag i Sverige og Gutkind forlag i Danmark.

Tidligere års vinnere er:
2020 Asta Olivia Nordenhof
2019 Amanda Svensson
2018 Caroline Albertine Minor
2017 Johannes Anyuru
2016 Lars Petter Sveen
2015 Karolina Ramqvist
2014 Dorthe Nors
2013 Ingvild H. Rishøi
2012 Mara Lee
2011 Jón Kalman Stefánsson
2010 Jonas T. Bengtsson
2009 Helle Helle
2008 Daniel Kehlmann
2007 Trude Marstein
2006 Jonas Hassen Khemiri
2005 Juli Zeh

Relaterte artikler