Tidenes Beste Bok

- Tidenes beste bok

Nederland og verden elsker Johan Harstad.

Tirsdag denne uka ble siste sending av det populære talkshowet DWDD vist på nederlandsk TV med over fire millioner seere. TV-programmets Bokpanel består av dyktige bokhandlere som er kjent for å være strenge og viktige kritikere i nederlandsk offentlighet. Boka de ville trekke frem siste gang de var på skjermen, var Johan Harstads Max, Mischa & Tetoffensiven. Et panel av samstemte bokhandlere trykket boka til sitt bryst og fortalte at det var den beste de noen gang hadde lest. De kunne også fortelle at Max, Mischa & Tetoffensiven hadde forandret livet deres og at det var den ultimate karanteneromanen.

Tidenes Beste Bok

Nå trykkes Max, Mischa & Tetoffensiven i tiende opplag, og nærmer seg et totalopplag på 30.000 bøker i Nederland.

Mer enn jeg hadde våget drømme om -Den oppmerksomheten bøkene mine, og særlig Max, Mischa & Tetoffensiven, har fått i Nederland og Belgia er både overraskende, enormt gledelig og noe jeg er svært ydmykt takknemlig for. At boken skulle være på vei mot 10. opplag, bli tildelt Europese Literatuurprijs og løftes frem som den beste boken i Nederlands mest sette tv-programs historie, er mer enn jeg hadde våget drømme om for en bok på godt over 1000 sider, sier Johan Harstad.
 
For ham kom suksessen overraskende, og han er veldig takknemlig ovenfor sin oversetter Paula Stevens og det nederlandske forlaget Podium.
 
-Vi har hatt et strålende samarbeid i femten år og har blitt en slags rar familie. Det er nettopp slike langvarige forhold som betyr mest for meg, sier Harstad.

Tar verden med storm
 
Også i Danmark og Tyskland har Max, Mischa & Tetoffensiven truffet en nerve både blant kritikere og lesere. Romanen på godt over tusen sider har solgt 12.000 bøker i Danmark og det samme i Tyskland. Snart gis boka ut i Frankrike, Kroatia og Spania.
 
-Det er fantastisk å se at denne ambisiøse, storslåtte romanen når så bredt, sier sjef for Gyldendal Agency, Anne Cathrine Eng.
 
-Bøkene til Harstad er nå utgitt i nærmere 30 land, og hver gang han gis ut i et nytt land, er anmelderne fra seg av begeistring. I Tyskland og Danmark har de gode anmeldelsene kommet som perler på en snor og alle arrangementer har vært utsolgt. Også amerikanerne har fått øynene opp for denne talentfulle forfatteren, sier Eng.
 
Johan Harstad har mottatt mange priser for sitt forfatterskap, både hjemme og i verden. Han har blant annet blitt tildelt Sultprisen, Europese Literatuurprijs og Brageprisen.
 

Max, Mischa & Tetoffensiven er tilgjengelig som E-bok og lydbok, og kan strømmes på Fabel. Den er også tilgjengelig i pocket.

Relaterte artikler

Slik blir barna superlesere

Slik blir barna superlesere

Sommerferien er her, og lange, late dager ligger foran oss. Hvordan kan du som forelder få barna til å opprettholde...