En bestselgende krimduo

Cilla og Rolf Börjlind tilhører Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste tv-seriene Graven og Morden. De har også skrevet manus til 26 Beck-filmer. Bli bedre kjent med krimduoen!

Frossent gull er den femte boken med Olivia Rönning og Tom Stilton, og er nå ute på norsk i Kjell Jørgen Holbys oversettelse. Bli bedre kjent med duoen her.

 

Nå er den nyeste boken om Olivia Rönning og Tom Stilton, Frossent gull, ute på norsk. Kan dere kort si hva den handler om?

– Overordnet handler boken om hva som skjer når man blir innhentet av en mørk fortid og tvunget til å begå desperate handlinger for å skjule gamle ugjerninger, forteller krimduoen.

– En varm sommer i Arjeplog-fjellene blir liket av en mann funnet i en smeltende snødrive. Olivia Rönnings nye sjef sender henne opp dit for å bistå i etterforskningen. Det blir adskillig mer dramatisk enn hun hadde regnet med, da helikopteret hun er oppe i, styrter. Hun må kjempe for å overleve ikke bare ulykken og den ville naturen, men også trusselen fra andre som har funnet veien til drapsstedet. En av dem skyter Olivia. Da Olivia våkner på sykehuset, er hun fast bestemt på å finne den som har skutt henne, og oppklare drapet på mannen i snøen. Tom Stilton og den pensjonerte Mette Olsäter kan hjelpe til med å identifisere mannen – en forsvunnet bedriftsleder. Tjue år tidligere etterforsket de nemlig forsvinningssaken hans sammen med Olivias far. Trioen prøver å forstå hva som skjedde i fortiden, og hva som er i ferd med å skje nå – noe som fører dem ned til havbunnen utenfor kysten av Gambia og tilbake til annen verdenskrig og den tragiske skjebnen til en del norske motstandsmenn.

Som Sjöwall & Wahlöö og Henning Mankell er dere samfunnsengasjerte og bruker kriminalromanen til å ta opp aktuelle utfordringer i samfunnet. Er dette et bevisst valg?

– Ja. Vår ambisjon når vi konstruerer en ny historie, er alltid at den skal speile samtiden og de forbrytelsene som blir begått akkurat nå. Vi tar utgangspunkt i noe som opprører og engasjerer oss, og bruker krimformatet til å belyse og beskrive samtidens ondskap.

Dere har laget filmer og tv-serier av en rekke krimbøker, blant annet bøkene om politimannen Martin Beck. Hvorfor tok dere steget over til å skrive egne kriminalromaner?

– Vi har omarbeidet Arne Dahl-bøker og Mankell-bøker til film- og tv-manus, men de 26 første Beck-filmene som vi har skrevet manus til, er våre egne historier, men med hovedpersonene fra bøkene. Så man kan vel si at beslutningen om å skrive egne bøker kom naturlig etter tjue år med manusskriving. Det var en ny utfordring som trigget oss. Vi ville skape våre egne personer og vårt eget univers, uten alle de produksjonsbegrensningene som tv og film medfører.

Cilla Og Rolf Børjlind

Flere bøker av Cilla og Rolf Börjlind

Relaterte artikler

En forførende fortelling

En forførende fortelling

Svenske Sara Paborn (f.1972) tok utgangspunkt i sin egen skilsmisse da hun skrev sin nye roman Tistelhonning.
Rørende om flyktningkrisen

Rørende om flyktningkrisen

«Birøkteren fra Aleppo» er en Sunday Times bestselger, og en av vårens vakreste bøker. Den er solgt til over 20 land...