

Multi og fagfornyelsen i matematikk
Les mer om Multi her– Hva er det viktigste i den nye læreplanen i matematikkfaget, slik dere ser det?
– Det viktigste er at undervisningen skal legge stor vekt på dybdeforståelse. Og det er et begrep som favner vidt. Elevene skal utvikle en solid forståelse av matematiske begreper og metoder, og de skal klare å bruke matematikk både i problemløsning og i kommunikasjon – også i dagliglivet, sier Bjørnar Alseth.
Men alt blir ikke helt snudd på hodet med nye læreplaner. Mona Røsseland og de andre tar med seg alt det gode fra tidligere utgave av Multi:
– Dybdeforståelse, problemløsing og kommunikasjon var viktig i den gamle læreplanen også, og noe som vi har lagt til rette for i Multi hele tiden. Men nå skal vi gjøre det enda bedre, sier Mona entusiastisk. – Den nye utgaven inneholder flere åpne, komplekse, varierte oppgaver der elevene stimuleres til utforsking, kreativitet, samarbeid og diskusjoner.
---
Vil du ta en nærmere titt på Multi? Her kan du lese mer og bla i bøkene
---
– Det å være utforskende og kreative i matematikk kan høres ut som en utfordring for mange elever. Hvordan skal de få til det?
– Tidligere var mange spill, aktiviteter og varierte oppgaver plassert i Lærerens bok, mens elevbøkene inneholdt mer de tradisjonelle oppgavene. Vi legger nå opp til at utforsking, problemløsning, kommunikasjon og samarbeid skal prege alle undervisningsøktene. Derfor har vi fordelt oppgaver og aktiviteter jevnt gjennom alle bøkene, forklarer Ann-Christin Arnås.
For Multi-forfatterne er akkurat dette med å jobbe jevnt og trutt et viktig poeng:
– For å si det på en annen måte, problemløsning er ikke noe vi gjør på fredager eller til slutt i et kapittel, det er en holdning som preger undervisningen og elevenes arbeid så å si hele tiden, sier Ann-Christin.
---
Hvor mange ruter sjokolade skjuler seg bak papiret? Les mer om hvordan du kan jobbe med utforskende matematikk her.
---
Ny utforming
I utformingen av Multi, har forfatterne ønsket å tydeliggjøre for både lærer og elever at de møter ulike oppgavetyper med ulike krav. Derfor har spill, aktiviteter, utforskingsoppgaver og samtalebilder fått hver sin utforming.
– De ulike oppgavetypene tar i bruk ulike deler av matematikken. Det gir mange muligheter til å beskrive, forklare, drøfte og argumentere i en påfølgende oppsummering, sier Bjørnar.
Aktivitetsrutene inneholder forskjellige oppgaver og aktiviteter. Felles for disse er at de krever jobbing utenfor elevboka, og som oftest involverer de bruk av konkreter eller andre hjelpemidler:
Øving
– Den nye læreplanen fokuserer mye på utforsking og samarbeid. Men kan man bare leke og drøfte seg frem til å bli god i matematikk?
– Nei da, aktiviteter og utforsking utvikler dybdeforståelse, men dybdeforståelse krever også øving. Så det er fremdeles øveoppgaver i Multi, forsikrer Mona. - Veldig mange elever bruker Multi Smart Øving til individuell øving, og det tror vi mange kommer til å fortsette med.
Multi Smart Øving (MSØ) er et digitalt læremiddel fra Gyldendal som brukes til å øve på faktakunnskaper, ferdigheter og elementær begrepsforståelse. Det er adaptivt, og tilpasser seg hver enkelt elevs behov.
– Vi mener at individuell øving fremdeles er en viktig del av god matematikkundervisning, uavhengig av om elevene arbeider med papirbok eller MSØ, mener Bjørnar.
---
Lurer du på hvilke Multi-produkter som passer for deg? Her får du en god oversikt og en anbefaling.
---
---
Hvordan fungerer egentlig Multi Smart Øving?
Dette er Multi
Matematikk 1–7
Multi Lærerens bok
Lærerens bok er lærerens hemmelige våpen. Her beskrives faglige mål for kapittelet, samt faglig innhold for hvert oppslag. Her vil du finne ideer til forenkling og mer utfordring, slik at du lettere kan tilpasse undervisningen til hver enkelt elev. I tillegg vil du finne tips til andre aktiviteter enn de som står i elevboka, men med samme faglige mål. Du finner også lærerveiledningen digitalt i Skolestudio.
Multi Elevbok
I Multi Elevbok 1–7 er elevenes bok og et utgangspunkt for undervisningen i klasserommet. Boka består av delkapitler som omtrent tilsvarer ei ukes arbeid, og i dobbeltsider som tilsvarer én undervisningstime. Multi Elevbok er engangsbok på 1–4 og flergangsbok på 5–7, og finnes i heldigital utgave på alle trinn i Skolestudio.
Multi Øvebok
Multi Øvebok 1–4 er for individuell øving på faktakunnskap, ferdigheter og grunnleggende begrepsforståelse. Boka er organisert tematisk med samme kapitler og delkapitler som Multi Elevbok. Oppgavene følger stort sett samme mal som elevboka, noe som gjør det enkelt for elevene å forstå hva oppgavene går ut på.
Multi Parallellbok
Multi Parallellbok 4–7 er ei bok som kan være nyttig å bruke for elever på 4.–7. trinn som strever litt ekstra med matematikk. Den følger Multi Elevbok side for side, men lærestoffet er tydeligere visualisert og grundigere forklart. I tillegg er noen av oppgavene endret eller fjernet. Parallellboka er ei engangsbok legger til rette for at elevene kan oppleve gleden ved å mestre og å nå målene sine i fellesskap med elever som bruker elevboka.
Digitale læremidler
Multi Skolestudio er den digitale versjonen av Multi Elevbok og Multi Lærerens bok. Her finner du konkrete undervisningsforløp time for time, strukturert på samme måte som elevboka. Du finner også mange ekstra ressurser som kopiark, ekstra øvingsoppgaver, filmer etc.
Multi Smart Øving er et digitalt læremiddel som brukes til å øve på faktakunnskaper, ferdigheter og grunnleggende begrepsforståelse. Det er adaptivt, og tilpasser seg hver enkelt elevs behov.
Multi Smart Vurdering er et vurderingsverktøy for 1.–7. trinn. Det består av en prøvemodul for elevene og en oppfølgingsmodul for læreren. Prøvene gjennomføres hvert halvår.
Struktur
Ny utgave av Multi er til skolestart 2021 tilgjengelig digitalt i Skolestudio på alle trinn og i bokform på 1. til 6. trinn. I tillegg er nye og UU-tilpassede versjoner av Multi Smart Øving og Multi Smart Vurdering lansert i løpet av 2020 og 2021.
Forfatterne har gitt de nye læremidlene en oppdatert struktur som skal gi læreren enda bedre oversikt og gi god hjelp til å komme gjennom alt stoffet.
– På småtrinnet samler vi fagstoffet i større kapitler etter samme mal som det nå er på mellomtrinnet, altså åtte kapitler per trinn. Hvert kapittel er delt inn i tre-fem delkapitler av noenlunde lik størrelse, forteller Ann-Christin.
Det er også endringer i det faglige innholdet kan forfatterne røpe. Noen endringer kommer ut fra kravene fra den nye læreplanen, men i tillegg har forfatterne snakket med lærerne og gjør flere endringer basert på deres tilbakemeldinger. En annen viktig kilde er internasjonal forskning som stadig finner bedre løsninger på hvordan elever lærer.
– Den største endringen er at vi legger større vekt på tallforståelse og regnestrategier. Vi endrer også rekkefølgen på noe av lærestoffet for å gi elevene et enda bedre utviklingsløp, forklarer Bjørnar.
----
I denne filmen blar Multi-forfatter Ann-Christin Arnås gjennom tredje utgave av Multi Elevbok 1A og forklarer tanken bak struktur og oppgavetyper:
Hva sier de nye læreplanene i matematikk?
Du kan lese mer på Utdanningsdirektoratets hjemmesider:
----
Multi Skolestudio
Multi består av flere digitale læremidler som kan både erstatte og supplere lærebøkene. Alt er nå samlet i Skolestudio, Gyldendals nye digitale læringsmiljø. Her finner du innholdet i Multi Elevbok i en interaktiv versjon, sammen andre nye læringsressurser og noe av det som tidligere var en del av Multi Lærerrom, Smart Tavle, Nettoppgaver og Kopiark. Når du logger inn i Skolestudio finner du også veier videre til Multi Smart Øving og Multi Smart Vurdering.
---
– Vi har laget forslag til digitale undervisningsøkter som lærerne kan redigere slik de vil. De kan både ta bort og legge til, og de kan selv bestemme hva som skal brukes av lærer og hva som skal tildeles de ulike elevene. Våre forslag til undervisningsøkter henger tett sammen med elevboka, men vi vil også komme med forslag på flere oppgaver og aktiviteter lærerne heller kan velge å bruke. Det er mye spennende som skjer, sier Ann-Christin begeistret.
– Noe helt til slutt?
– Ja, tegningene i elevbøkene! De er utrolig fine å se på, og vi tror virkelig de kommer til å inspirere elevene til å bidra i gode samtaler om og med matematikk, avslutter Mona.
1 Bachmann, K., & Haug, P. (2006). Forskning om tilpasset opplæring. Volda: Høgskulen i Volda.
Relaterte artikler


Ny lærerside i Smart Øving

– Det beste med Multi er at det er så variert

Gi elevene frihet til å utforske matematikken

Dette er Multi Smart Vurdering

Oppgavetyper i nye Multi

Bla i bøkene til Multi-serien

5 smarte tips til uformell vurdering i matematikk

Bli bedre kjent med digitale Multi

– Elevene må føle at vi virkelig er på deres lag

Hvilke Multi-komponenter bør jeg velge?

Multi Parallellbok kommer i ny utgave!

Slik kan du jobbe med utforskingsoppgaver i matematikk

Ta med matematikken ut!

Multi Smart Øving: Veiledning til foresatte

Juleverksted med symmetri

Bruk av representasjoner i matematikk: Er en kongle i hånden bedre enn et tall på arket?

Matematikk i tre akter
