Pocketslippet i januar 2021

Nytt år, nye bøker! Årets første pocketslipp lanseres i disse dager, og med det kommer flere av fjorårets bestselgere endelig i pocket. Samtidig gjør vi deg kjent med et spennende, nytt navn og plukker fram perler fra arkivet.

Her er bøkene:

Anmelderne har sjelden vært så samstemte i sin begeistring: Heidi Linde er en norsk Nick Hornby, en Jonathan Franzen, en kvinnelig Lars Saabye Christensen. Og med Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet tok Heidi leserne med storm sensommeren 2020. Det handler om Vigdis og Linn, det handler om å ville bryte ut etter tjueto års ekteskap og det handler om å miste tiltrekningskraften som den pene. Det er en roman om moderne samliv. Om troskap og utroskap, morskap og seksualitet – og om kunsten å finne veien tilbake til seg selv. Sammen med Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet relanserer vi favoritten Nu, jävlar!, en roman om forventninger og forsoning, om hjemmebakst og Metallica. Og om alt som skulle bli, men aldri ble.

Amerikansk jord er en av fjorårets store snakkiser. Det er den internasjonale suksessen som lå over 40 uker på New York Times’ bestselgerliste, som ble hyllet av et samlet kritikerkorps og som alle de store forlagene konkurrerte om å kjøpe. Amerikansk jord handler om en mor og hennes åtte år gamle sønn som flykter over 200 mil fra Mexico til USA. Den gir et innblikk i den harde reisen millioner av mennesker tvinges til å oppleve når de flykter fra hjemmet sitt i håp om et bedre liv. Det er en intenst gripende roman om hvor langt vi er villige til å gå for å redde dem vi er glad i, og boken kommer garantert til å bli hos deg lenge etter at siste side er lest.

Camilla Grebe fikk sitt store gjennombruddet i Norge i fjor. Nå relanserer vi krimserien hun har skrevet sammen med søsteren sin, Åsa Träff. Først ut er En slags fred, Bitrere enn døden og Før du døde. Det handler om psykologen Siri Bergmann, som driver praksis i idylliske Södermalm utenfor Stockholm. Men alt er ikke like idyllisk som det kan virke. Siri er enke. Etter at mannen hennes druknet, føler hun seg stadig mer ensom og redd i det vesle huset i skjærgården utenfor Stockholm, der hun sover med lyset på. Og uhyggelige ting skjer også der ute i mørket. Liker du bøkene til Camilla Grebe, vil du også elske bøkene hun har skrevet sammen med søsteren sin.

Merk deg navnet Pascal Engman, tidligere profilert svensk journalist, nå krimyndling. Han er allerede jublet fram av Camilla Läckberg og har begeistret 200 000 svenske lesere. Pascal kommer garantert til å bli bedre kjent i Norge de kommende årene. Ildlandet er første bok med førstebetjent Vanessa Frank. Det er om Stockholm og Sør-Amerika, det er om barn som forsvinner og kriminelle bander som står klare til å bistå. Og det er så himla spennende! Jeg har allerede sluklest bok to og tre, som kommer på norsk nå i januar (Rottekongen) og neste år (Enkene).

Og så kom regnet er Anniken Jørgensens, kanskje bedre kjent som influenceren Annijor, første roman. Det er om lengsel og ensomhet, om poengsummen på en depresjonstest, og om hvor usannsynlig vakre gutter er når de har kjærlighetssorg. Og det er om å huske å puste når kroppen har glemt hvordan.

For et par år siden leste jeg en bok som fortsatt sitter i kroppen når jeg tenker på den. The hate U give av Angie Thomas er en rå, gripende og mesterlig roman om rasisme og klasseskille. Nå er Thomas tilbake med ny roman; På vei mot toppen er om å kjempe for sine drømmer – mot alle odds. Det er en historie om den desperate virkelighet som mange fattige, svarte familier opplever i dagens USA.

Og til slutt bør vel alle unne seg å lese en trippel prisvinner! Dette er ikke oss er debutboken til Neda Alaei. Det er en fin, sår og (dessverre) realistisk roman om ungdom som må ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre. Førsteutgaven er trykket i flere opplag, og romanen er allerede under oversettelse til tre språk. Boka er godt mottatt av anmelder og forfatteren har vunnet Kulturdepartementets debutantpris, Bokbloggerprisen og Uprisen. Det er utrolig imponerende!

God lesing, dere!

Sigrun
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren på Instagram for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Relaterte artikler

Pocketslippet i mars 2021

Pocketslippet i mars 2021

Årets første vårmåned er også en måned spekket av uforklarlige forsvinninger, hevn og drap. Det er en måned full av...
Pocketslippet i oktober

Pocketslippet i oktober

I år er det hundre år siden Jens Bjørneboe ble født. Dette og hint feires i månedens pocketslipp, som byr på ikke...
Pocketslippet i juni 2020

Pocketslippet i juni 2020

Å lese er å leve mange liv. Å lese er å reise. Å lese er å oppleve steder du aldri har vært, bli forelsket i...