Pocketslippet i november 2020

I utfordrende tider har vi heldigvis alltid litteraturen å vende tilbake til, og vi må bruke den for alt den er verdt. Novembers pocketslipp byr på både oppmuntrende og oppslukende leseopplevelser.

I utfordrende tider har vi heldigvis alltid litteraturen å vende tilbake til, og vi må bruke den for alt den er verdt. Når annerledesdagene og høstmørket blir for pågående, finnes det bøker som kan oppmuntre og styrke, som i løpet av et par avsnitt kan sende oss til den franske riviera, til juletremarkedet en klar desemberkveld, eller presse opp pulsen selv på en bokelsker i godstolen, og minne oss på at det finnes annet enn kohorter og hjemmekontor.

Her er bøkene:

Den første pocketen jeg fikk være med å lage på Gyldendal, var Daphne du Mauriers Rebecca. En ikke hvilken som helst bok for meg. Det var nemlig en av mormors favoritter. Etter hvert også en av mine favoritter. Og jeg synes boken står seg like godt i dag. Det synes visst Netflix også, for i år har boken blitt filmatisert på nytt! Kombinasjonen av intrikate mysterier, vakre mennesker, engelske gods og altoppslukende kjærlighet er vel selve oppskriften på høstkos i sofaen. Dessuten foreligger helt fersk pocket nå, ganske nøyaktig ti år etter jeg lagde den første!

Er det ett navn vi har klart å gjøre kjent i år, må det være Annie Ernaux! Ernaux regnes som en av Frankrikes aller største forfattere – hun er prisbelønt, bredt lest og høyt verdsatt. Årene er Annie Ernaux’ internasjonale gjennombrudd, og boken ble kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen i 2019. «Alle bildene vil forsvinne.» Slik åpner Årene. Og i boken danner fotografier og minner nettopp utgangspunkt for teksten. Det er om kvinneliv, om samfunnet vi lever i, om Frankrike. Sammen med Hendelsen, som reflekterer rundt Annie Ernaux’ egen abort som 23-åring, lanserer vi Årene i pocket nå i november.

Det er noe med jul og Levi Henriksen. Der Røgden renner inn i himmelen er en ny samling av Levi Henriksens beste noveller. Novellene er hentet fra 2002 til 2019. Få kan som ham skrive om hverdagsskjebner i et skoglandskap. Menneskene vi møter, har i ulik grad havnet på skråplanet, mentalt eller sosialt, men de skildres alle med den samme varmen. Her er den skilte faren som savner barna sine, her er juletreselgeren en kald desemberkveld, pinsevenner på bønnemøter, mennesker som vakler ensomme mot noe større. Alle har de en lengsel etter å høre til.

Får du ikke nok av mørke kvelder, kan du dypdykke inn i det norrlandske landskapet. Stina Jackson er Sveriges nye yndling, og med Ødemark følger hun opp glassnøkkelvinneren Sølvveien på mesterlig vis. «Et mesterverk som syder av tårer og blod, kjærlighet og fortvilelse, trøst og raseri, og av alt det mørket som får lyset til å skinne desto klarere,» skriver forfatter Niklas Natt Och Dag om Ødemark. Det handler om menneskers tilhørighet til hverandre, om båndene mellom oss og hvor vanskelig det kan være å bryte opp. «For meg er det menneskene som er selve gåten,» sier Stina selv.

Vi kjenner alle på utfordringene i tiden vi er inne i. Og Sårbarhetens kraft traff meg sterkere enn jeg hadde trodd da jeg leste den tidligere i høst. Det er om å finne styrke når man er svak. Og få kan vel skrive bedre om dette enn vår egen Per Arne Dahl, som bl.a. har arbeidet ved Modum Bad i 15 år og vært prest på Stortinget. Det er personlige fortellinger ispedd referanser til og sitater fra Jens Bjørneboe, Karen Blixen og Hans Børlie med flere. Det er en nydelig og klok gavebok til både seg selv og til dem man er glad i.

Er det flere Oslo-borgere som gleder seg til kinoene åpner igjen? Marte Michelets brageprisvinnende bok Den største forbrytelsen har premiere 1. juledag. Vi er lovet en storslått og dramatisk film basert på en sann historie som strekker seg fra 30-tallet til fredsdagene i 1945. Hvem stod bak forsøket på å utslette jødene fra Norge? Hvorfor og hvordan kunne denne forbrytelsen skje? Marte Michelet har behandlet dette traumatiske kapitlet av norsk krigshistorie i sin fulle bredde, basert på moderne forskning og en møysommelig gjennomgang av norsk og tysk arkivmateriale.

For de av oss som ikke får trent nok for tiden, kan Blå storm i hvert fall få oss til å kjenne på pulsen. Blå storm er ikke mindre enn en heseblesende thriller fra norsk virkelighet. Få kan vel som Ørjan Karlsson nærmest nagle oss fast i lesestolen. Jeg lover deg at russisk etterretning, topptrente spesialstyrker og tøffe damer gir deg det nødvendige avbrekket du kanskje trenger fra hverdagen akkurat nå.

 

God lesing!

Sigrun

Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Relaterte artikler

Pocketslippet i mars 2021

Pocketslippet i mars 2021

Årets første vårmåned er også en måned spekket av uforklarlige forsvinninger, hevn og drap. Det er en måned full av...
Pocketslippet i oktober

Pocketslippet i oktober

I år er det hundre år siden Jens Bjørneboe ble født. Dette og hint feires i månedens pocketslipp, som byr på ikke...
Pocketslippet i juni 2020

Pocketslippet i juni 2020

Å lese er å leve mange liv. Å lese er å reise. Å lese er å oppleve steder du aldri har vært, bli forelsket i...