Pocketslippet i oktober 2020

Oktober byr ikke bare på høstsstormer og regn for en som elsker bøker. I oktober kan en som elsker bøker, dykke inn i romaner som observerer, krever og nyanserer. Eller som kanskje underholder og skremmer? Men først og fremst markerer vel oktober at det er hundre år siden Jens Bjørneboe ble født. Dette og hint feires i månedens pocketslipp, som byr på ikke mindre enn ti titler!

Her er bøkene:

Det er få ting som gjør meg mer glad enn å friske opp gamle klassikere for nye lesere. I år har jeg fått jobbe med det som var en av de betydeligste skikkelsene i 1950- og 60-tallets Norge – Jens Bjørneboe. I verkene sine berørte han områder som nazisme og det ondes problem, skolesystemet, fengselsvesenet og landssvikeroppgjøret. I anledning hundreårsmarkeringen for Jens Bjørneboes fødsel relanserer vi Bestialitetens historie og Haiene i spreke, nye utgaver designet av Stian Hole. Og følg med! Det er mye som skjer rundt forfatterskapet denne måneden!

Tør du, eller klarer du, å lese om virkeligheten bak straffesakene? Selv må jeg i hvert fall stålsette meg når jeg skal lese Ferdinand von Schirach, som går for å være både en av Tysklands fremste forsvarsadvokater og den moderne kriminalnovellens mester. Fortellingene til von Schirach utforsker begrepene forbrytelse, skyld og straff og viser hvor utilstrekkelige våre definisjoner av godt og ondt er. Med stor menneskelig innsikt og nøkternt, knivskarpt språk skaper von Schirach fortellinger som nærmest tar pusten fra deg. Nå har vi samlet novellene hans i en ny, tøff utgave.

Pocketslippet oktober 2020

Sa du siste bok med advokat Martin Benner? Eller forsvarsadvokat Mikael Brenne? Ja, selv den beste kan vel gå litt i surr her. Felles for Benner og Brenne er i hvert fall at de begge er hovedkarakterene i hver sin kritikerroste krimserie, av henholdsvis svenske Kristina Ohlsson og vår egen Chris Tvedt. Dette er topp spenningslektyre, og Henrys hemmelighet gikk rett inn på bestselgerlisten da den ble lansert i oktober.

Endestasjon Auschwitz er også en bok som har fått mye oppmerksomhet. Den ble opprinnelig publisert i Nederland i 1946, og for første gang lansert internasjonalt i 2020 i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av leiren. Boken gir et nærgående og autentisk bilde av hvordan det var å leve i Auschwitz. Samtidig skriver Eddy de Wind en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.

Så er det Ian, da. Finurlige Ian McEwan, som skriver på «McEwansk» vis, slik Zadie Smith beskriver den gjenkjennelige stilen vi alle er så glade i. Det er tilstedeværelsen i setningenes veloverveide konstruksjon, det er blikket for detaljene, og i Maskiner som meg er det den presise registreringen av sinnets små bevegelser hos Adam – en av de aller første fabrikklagde menneskene med kunstig intelligens. Hva er det egentlig som gjør oss menneskelige? Kan en maskin forstå et menneskes følelser?

Å være menneske er å føle. Å være menneske er å være hudløs, sint, sårbar. Som Rachel Cusk, etter hun i 2009 gikk gjennom et samlivsbrudd. Etterspill utkom på engelsk i 2012 og foregriper på mange måter den bejublede Omriss-trilogien (Gyldendal 2018–2019), som gjorde Rachel Cusk verdenskjent. I Etterspill vender hun blikket innover og kombinerer sylskarp analyse med en rå og personlig granskning av et menneske i krise.

Så må vi vel alltid tilbake til kosen, håpet og forelskelsen. De stemningsfulle bøkene bør kjenne sin plass i en mørk høst. Og hvem er vel ikke bedre til å kombinere romantikk, folketro og en dose vertshusliv ved Themsen enn norgesvennen Diane Setterfield? Er du like fan av Den trettende fortellingen som det jeg er, vil du elske Det var en gang en elv. Og er du like fan av førjulsstemning, juletrær og romantikk som meg, bør du ikke gå glipp av Adventsgaven. Det er om nyhetsjournalist Jane Brook, som etter å ha ofret kjærligheten for jobben, sendes til Norge for å skrive om juletreet som Oslo gir til Londons befolkning hver vinter. Men så dukker den kjekke TV-personligheten Philip Donnelly opp.

Med det sier jeg god lesing og fortsatt god pockethøst!

Sigrun
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Relaterte artikler

Pocketslippet i mars 2021

Pocketslippet i mars 2021

Årets første vårmåned er også en måned spekket av uforklarlige forsvinninger, hevn og drap. Det er en måned full av...
Pocketslippet i juni 2020

Pocketslippet i juni 2020

Å lese er å leve mange liv. Å lese er å reise. Å lese er å oppleve steder du aldri har vært, bli forelsket i...