Pocketslippet i juni 2020

Å lese er å leve mange liv. Å lese er å reise. Å lese er å oppleve steder du aldri har vært, bli forelsket i mennesker du aldri har møtt, det er å høre sikadegniss tidlig om morgenen.

Jeg har gledet meg lenge til juni! Da slipper vi fjorårets favoritter i pocket! I juni skal du få slumre i skyggen fra pinjetrær ved den italienske riviera. Du skal få bli med skipet «Winnipeg» over havet til Cuba. Du skal få drikke mjød med danekongen Svein Tjugeskjegg, og kanskje skal du til og med få bli med Lisbeth Salander til Moskva, der hun en gang for alle tar det endelige oppgjøret med tvillingsøsteren sin.

Junislippet byr på reiser for alle:

«Isabel Allende på sitt beste» skriver Cathrine Krøger i Dagbladet. Jeg er så enig! Over havet er en storslått roman. Den tar oss tilbake til 1930-tallet, der den spanske borgerkrigen fører til at hundretusener av mennesker blir tvunget på flukt over fjellene mot Frankrike til et liv i eksil. Blant dem er gravide Roser og feltlegen Víctor Dalmau, broren til hennes avdøde kjærlighet. For å overleve må de forenes i et ekteskap som ingen av dem ønsker. Sammen reiser de over havet, til «det lange kronbladet av hav og snø» – Chile.

Vikingtiden er populær som aldri før. Danehæren, tredje bok i Jomsviking-serien til Bjørn Andreas Bull-Hansen, gikk rett inn på bestselgerlisten etter få salgsdager. Nå er andre opplag allerede på lager! Året er 1007. Det er en voldsom og konfliktfylt tid da de skandinaviske kongene og jarlene samler seg i allianser for å erobre de engelske rikene. Torstein Knarresmed, jomsviking og herse over Vingulmork, skal snart befinne seg midt i en konflikt mellom konger og stormenn, og mellom gammel og ny tid.

Mange har fått med seg HBOs storsatsning Call Me by Your Name. Vi utgir boka bak filmen – rett i pocket! André Aciman er blitt kalt en begjærets grammatiker og en følsomhetens mester. Og ditt navn er mitt har solgt i 750 000 eksemplarer i USA og er utgitt på over 30 språk. Vi er i Nord-Italia på 1980-tallet. Elio tilbringer sommeren sammen med foreldrene i et gammelt hus på landet. Der slumrer han i varmen, leser, spiller piano, flørter med jentene. Men da familiens sommergjest Oliver kommer, oppstår det følelser i Elio som han ikke er forberedt på, og de to begir seg ut på et sommereventyr de aldri vil glemme.

Juni er også en tid for avslutninger. Vi er mange som har ventet tålmodig på David Lagercrantzs siste bind i Millennium-serien, som nå har solgt over 100 millioner eksemplarer i verden. Skal Lisbeth Salander endelig klare å bryte seg ut av skyggene hennes far Alexander Zalatsjenko har kastet over livet hennes? Og hva skjer i Moskva, når Lisbeth og tvillingsøsteren Camilla møtes?

Med Vernon Subutex 3 avslutter Virginie Despentes trilogien som har rystet den franske samtidslitteraturen og tatt verden med storm. Er det én forfatter som skal riste deg ut av godstolen og bringe deg til Paris i løpet av et nanosekund, må det være Despentes. Trilogien er som et ikonisk rockealbum du unner alle vennene dine å oppleve. Det hele er rått, kult og ellevilt. «… et litterært verk av nærmest grensesprengende kvalitet,» skriver Sindre Hovdenakk i VG.

Da er det vel bare å si god tur! God lesesommer!

Sigrun
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Relaterte artikler

Pocketslippet i mars 2021

Pocketslippet i mars 2021

Årets første vårmåned er også en måned spekket av uforklarlige forsvinninger, hevn og drap. Det er en måned full av...
Pocketslippet i oktober

Pocketslippet i oktober

I år er det hundre år siden Jens Bjørneboe ble født. Dette og hint feires i månedens pocketslipp, som byr på ikke...