- I møte med naturen er vi ganske hjelpeløse

Britiske Sarah Pearse brakdebuterte i fjor med den atmosfæriske kriminalromanen SANATORIUM. Boken ble en umiddelbar bestselger, og ble plukket ut til å være med i Reese Witherspoons bokklubb. Så langt har den solgt over 400.000 eksemplarer internasjonalt, og er under oversettelse i 25 land. Handlingen finner sted på luksushotellet Le Sommet i de sveitsiske alper, som pleide å være et sanatorium.

- Det er noe med landskapet og geografien i Sveits. Det er trollbindende, samtidig som det er farlig. For hvis du befinner deg ute i fjellene når en storm kommer, så er du sjanseløs. I møte med naturen er vi ganske hjelpeløse, forteller Pearse.

 

Politietterforsker Elin Werner har tatt en pause fra jobben etter en vanskelig sak. Hun har et anstrengt forhold til broren sin, men takker likevel ja til å komme i forlovelsesfesten hans. Feiringen skal finne sted i de sveitsiske alper på et nydelig hotell, Le Sommet, som tidligere har vært et sanatorium. 

Elin ankommer hotellet med kjæresten sin idet en storm ruller inn over fjellene. Hun får en svært dårlig fornemmelse, både for hotellet hun er på, og for broren, som hun ikke har hatt kontakt med på lenge. 

Da gjestene våkner dagen etter, er brorens forlovede sporløst forsvunnet, og Elins bekymring stiger. Stormen har stengt alle veier til og fra hotellet, og jo lenger forloveden er borte, desto mer øker panikken blant gjestene. Alle er i fare. Hvem som helst kan være den neste. 

Klaustrofobisk natur

Sanatorium er en iskald kriminalroman som tar sin kraft fra værets elementer. Pearse har selv mye erfaring med vær og klima, og har bodd flere år i Sveits. I boken ønsket hun å projisere den utvendige stormen med de indre konfliktene som hovedpersonen, Elin, gjennomgår. Resultatet er en svært kjølig og utmattende thriller – i sin beste betydning.

Clinique De Crans Montana


Du har skrevet en veldig kald bok, på mange måter. Is, snø, storm, snøskred – her blir leseren servert det meste av hva de sveitsiske alper har å by på. Men hva er din egen erfaring med røft vær?

-Det er noe jeg er fascinert av. Jeg er fra Devon, så jeg er vant med sjø og generelt mye vær. Da vi flyttet til Sveits for en del år siden, fikk jeg et helt annet perspektiv på vær og klima. De har virkelig et nydelig landskap der, forteller Pearse.

-I Sveits kom jeg over et nedlagt hotell, som virkelig vippet meg av pinnen – og det er dette som har vært inspirasjonen til hotellet jeg beskriver i Sanatorium. Her hadde man 360 graders utsyn, men likevel føltes det veldig klaustrofobisk å være der, fordi hotellet var omkranset av fjell. Da en storm rullet inn over oss, fikk jeg en enorm følelse av klaustrofobi.

6 Crans Montana

 

Tuberkulosens historie

Pearse og mannen pakket sammen livet i Storbritannia da de begge var i begynnelsen av 20-årene, og dro til Sveits for å jobbe for et stort firma. De bosatte seg i Genève, men brukte fritiden flittig til å reise rundt i landet og oppdage nye steder.

-Det var en av våre sveitsiske venner som introduserte oss for stedet. Vi kjørte ofte forbi det, og vi ble trollbundet av dets historie. Bygningen (bildet under) ble opprinnelig brukt for pasienter med tuberkulose. På den tiden trodde man at frisk luft og sollys kunne bedre pasientenes livskvalitet, og dermed oppstod disse avsidesliggende resortene, totalt isolert fra resten av samfunnet.

Mange av oss assosierer slike typer hoteller med skientusiaster og afterski. Sannheten er at de fleste har et helt annet opphav. Men selv om hotellene er pusset opp og gitt nytt liv, så er fundamentet det samme. Historien ligger i veggene.

-Etter inntoget av antibiotika ble mange av disse bygningene som tidligere var dedikert til pasientpleie, gjort om til hoteller. Og jeg begynte å tenke på hvordan det faktisk ville være å bo på et slikt sted, forteller Pearse.

20 Old Photo Of Clinique De Crans Montana

 

Er du opptatt av bygninger og arkitektur?

-Jeg er faktisk det, ja. Noe av det som interesserer meg mest er når bygninger blir pusset opp, men fundamentet forblir det samme. Det opprinnelige reisverket er der fremdeles, og slik følger historien med videre.

Den indre stormen

Hovedpersonen, Elin, gjennomgår sin egen personlige krise på Le Sommet mens stormen raser utenfor. Hva var det som inspirerte deg til dette?

-Jeg er fascinert av bøker som trekker paralleller fra omgivelsene rundt og karakterens indre konflikt, forteller Pearse. - Jeg mener at det er når folk blir stilt overfor slike utfordringer – når de er presset til det ytterste – at vi får se hvordan de er innerst inne, og at det er det som gjør fortellinger spennende.

Og nettopp dette har Pearse lykkes godt med. For mens stormen raser utenfor, foregår det minst like mye på innsiden av hotellet. Elin prøver desperat å nøste i sin egen fortid med broren, samtidig som forloveden hans er sporløst forsvunnet.

-Du får en følelse av at Elin bekjemper sin egen snøstorm, på et vis. Du får et innblikk i hennes tanker og følelser, og hennes indre konflikt eskalerer samtidig med stormen utenfor, forteller Pearse.

26 Abandoned Building Photo From Urban Explorer Online

Å bryte med status quo

Pearse er opptatt av å beskrive en realistisk etterforsker. Elin har angst, og er et svært emosjonelt menneske med flere personlige utfordringer: hennes frynsete forhold til broren, hennes stagnerende forhold til arkitekten Will og traumene som det forrige oppdraget etterlot henne.

Elin har ikke alt på stell, og hun er allerede emosjonelt skjør når de ankommer Le Sommet. Forklar litt hvordan du tenkte da du skrev henne frem.

- Elin er en som ikke bare nekter å se en annen vei, men som overhodet ikke skammer seg. Jeg ville vise Elin i en svært sårbar tilstand, der hun fortsatt var i stand til å fungere yrkesmessig til tross for den overhengende faren for å møte fordømmelse, både fra de andre romanfigurene og fra leseren.

 

30 Hotel Chetzeron, Crans Montana CREDIT HOTEL CHETZERON

Som regel møter vi mannlige etterforskere som gjør alt de kan for å skjule sine egne demoner. Hvorfor er Elin den rake motsetningen?

-Jeg tror det fremdeles er slik at kvinner i særdeleshet, men også menn, tilpasser væremåten sin på arbeidsplassen etter vår kulturs – ofte mannssjåvinistiske – forventninger. I andre jobber jeg har hatt, merket jeg at kommunikasjonen bar preg av det som blir betraktet som «maskuline» normer – nokså formelle uttrykksmåter uten rom for følelser.

Jeg sitter igjen med en følelse av at Elin er en av de mest ærlige politietterforskerne jeg har møtt på lenge. Hun var et friskt pust til denne sjangeren!

-Takk! Jeg ville vise at hun gjennomgår en personlig reise. Og at et traume er et traume, det går ikke bort av seg selv. Kanskje går det aldri helt bort, men det er en styrke i det å anerkjenne seg selv og sine utfordringer. Kompleksiteten ligger i det å være menneske, for det er ikke slik at du legger igjen følelsene på dørstokken når du drar på jobb. Det er ikke mulig. Det at Elin åpent uttrykker følelser, gjør henne ikke mindre sterk eller dyktig i mine øyne, og dessuten, hvem har rett til å avgjøre eller definere hva «sterk» betyr for hver og én av oss?

32 Hotel Chetzeron, Crans Montana CREDIT HOTEL CHETZERON

Veien videre for Elin

Pearse er så vidt i gang med promoteringen av sin nye bok, som har fått tittelen The Retreat. Dette er andre bok i fortellingen om Elin, og planen er at dette skal bli en serie på minst fire bøker. Boken er ventet på norsk våren 2023.

-Elin har bestemt seg for å returnere til politiet, men hun jobber ikke lenger direkte med mordetterforskning. Dette byr på en utfordring, for hun har gjort denne store beslutningen om å komme tilbake, etter alt som har hendt, men ikke til stillingen som hun egentlig ønsker, forteller Pearse.

Hvilke andre utfordringer møter Elin i The Retreat?

-Hun har fått seg en partner, så det er interessant. Samtidig finner handlingen sted på et svært luksuriøst wellness-hotell. Hotellet ligger på en avsidesliggende øy, omkranset av vann på alle kanter.

Du har det med å plassere Elin i de mest utfordrende og klaustrofobiske miljøer…

- Det stemmer. Og på grunn av traumene hun bærer med seg fra oppdraget som gikk skeis i bok 1, er dette en svært dårlig setting for henne, avslører Pearse.

-Hun må overkomme noen store redsler, og hun blir nødt til å jobbe med partneren sin. Det er en utfordring, men det fungerer godt, tror jeg. De har fått en god dynamikk og hun blir tvunget til å være enda mer sårbar. Mot slutten av denne boken ser vi virkelig hvordan hun kommer ut på andre siden, og hvor motivasjonen hennes ligger.

13 Crans Montana

Tekst: Victoria J. Selbæk

Les mer om Sanatorium

Relaterte artikler