Neda Alaei og Rune Markhus vant Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur 2019!

Neda Alaei: Dette er ikke oss

Sanna har det ikke lett. Mora er død og faren strever med å håndtere sorgen. Han står ikke opp om morgenen, han lager ikke mat og snakker nesten ikke. Sanna må ta ansvar for seg selv og faren, både fysisk og psykisk. En dag finner hun et fotoapparat, en forlagt bursdagsgave fra mora. Samtidig begynner Yousef i klassen. Han har verdens nydeligste øyne og er flink til å fotografere. Når det blir vanskelig for Sanna å ta i bruk det nye kameraet, gir han henne et engangs­kamera og en idé. Men hvordan går det når klasse­venninnen Mitra åpenbart mener at Yousef er hennes, og faren havner på sykehus? Sanna prøver så godt hun kan å klare alt.

Følelser og prøvelser formidles med en sårhet og nerve som treffer leseren rett i hjertet. En troverdig karaktertegning bidrar til å skape en medrivende og realistisk fortelling. Neda Alaei bruker et levende språk, som er alders­relevant uten å virke anstrengt. En sikker og velskrevet debut om omsorgs­svikt, vennskap på prøve, depresjon, forelskelse, fotografering, og ikke minst musikken til Kent.

 

Rune Markhus, ill. På omveien hjem av Vilde Kamfjord 

Boka handler om Vinde som tar toget aleine for første gang, fra Oslo til Lillehammer. Hun blir sittende sammen med Britt, ei dame hun ikke kjenner fra før. Historien fortelles gjennom samtalene deres, i form av talebobler på sms-vis. I bakgrunnen ser man her og der svake konturer av fugler i flukt. Bymotiv på forsats og baksats viser reisens begynnelse og slutt. Motivene veksler mellom tog på sporet i fugleperspektiv, scener fra kupeen og fra det Vinde forteller til Britt; flere som helsides oppslag. Markhus benytter lett stiliserte tegninger med én hovedfarge og med effektfull skyggelegging og perspektivbruk.

Koloritten er dempet – blåtoner, rosa, grønt, brunt og gult, litt rødt. Illustrasjonene utdyper handling, stemninger og følelser. Markhus’ vakre illustrasjoner utgjør en organisk del av bokas uttrykk og er en sentral del av historien. Som scenebildet i teatret eller musikksporet i en film utgjør de et dialogisk samspill med teksten. Dette er ikke en tradisjonell illustrert barnebok, men en bok som utfordrer sjangergrenser.

For bokåret 2019 var til sammen 28 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere nominert innenfor sju priskategorier: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Debutantprisen, Tegneserieprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen.

Relaterte artikler

Å finne sin egen greie

Å finne sin egen greie

Denne uken lanseres boken «Girlskate» av Eldrid Johansen og Steffen R. M. Sørum. Boken handler om vennskap og å...
Brillebjørn knakk internett

Brillebjørn knakk internett

Forfatter Ida Jackson publiserte blogginnlegg som har skapt enorm entusiasme blant korona-faste foreldre som ønsker...
Svingen stor i Danmark

Svingen stor i Danmark

Arne Svingen er en svært populær forfatter her til lands – men også i utlandet. Nylig ble rettighetene til Alle mine...