Forfatteren bak Alberte-trilogien og Kranes konditori

Cora Sandel (Sara Fabricius) ble født i Kristiania 20. desember 1880. Da hun var 12 år gammel, flyttet familien til Tromsø fordi faren fikk en god stilling i militæret der. I 1897 tok Sandel middelskoleeksamen, og hun ønsket seg nå en karriere som maler. I 1899 reiste hun til Kristiania for å studere hos impresjonisten Harriet Backer. Så døde imidlertid Sandels mor, og hun måtte legge sine egne planer til side for å ta seg av brødrene.
I 1906 reiste hun til Paris for å male. Til å begynne med fikk hun litt økonomisk støtte fra velstående slektninger, men etter hvert måtte hun tjene til livets opphold ved å skrive reisebrev og noveller som hun sendte hjem til aviser i Norge. Mange av novellene ble trykket i det radikale tidsskriftet Mot Dag. 
I 1913 giftet hun seg med den svenske skulptøren Anders Jönsson, og de to fikk en sønn. Sandel fant det umulig å kombinere kunstnerisk utfoldelse med pliktene som hustru og mor. Da familien vendte hjem til Sverige i 1921, hadde hun for lengst gitt opp malingen. Det gikk nå nedover med ekteskapet, og i 1926 ble paret skilt (Sandel ble likevel boende i Sverige). Samme år debuterte Cora Sandel med romanen Alberteog Jakob, som umiddelbart ble en suksess, og fra da av forsørget hun seg selv og sønnen ved å skrive. Alberte og Jakob ble senere fulgt opp av to bøker til. Alberte-trilogien låner trekk fra forfatterens eget liv; det handler om Albertes sakte modning til kvinne og kunstner. 
Mest kjent ved siden av Alberte-trilogien er Kranes Konditori fra 1945. Sandel ga boka undertittelen "interiør med figurer"; denne boka hørte ikke hjemme i noen av de vanlige sjangrene, men i skjæringspunktet mellom det episke og det dramatiske. Kranes Konditori har også blitt dramatisert og filmatisert flere ganger. 
Cora Sandel døde i Sverige i 1974.

Bare Alberte

Gyldendals bøker om og av Cora Sandel

Lydvandring med Alberte

Opplev Tromsø på en ny måte.

På 14 utvalgte steder i Tromsø by har Perspektivet museum plassert ut til sammen 17 korte lytteopplevelser fra Cora Sandels debutroman Alberte og Jakob. Alt du trenger å gjøre er å feste ørepluggene, scanne QR-koden og lytte.

Les mer her:

Kartet2021

Relaterte artikler

Johan Bojer

Johan Bojer

Johan Bojer (1872–1959) var en populær forfatter i sin samtid, både i Norge og utlandet. Han skrev både romaner,...
Tarjei Vesaas

Tarjei Vesaas

Tarjei Vesaas (1897–1970) er blant dei største norske diktarane i det tjuende hundreåret, og femti år etter han...
Knut Hamsun

Knut Hamsun

Knut Hamsun (1859–1952) har hatt en enorm innflytelse på europeisk og amerikansk litteratur. I 1920 fikk han...
Bergljot Hobæk Haff

Bergljot Hobæk Haff

Bergljot Hobæk Haff ble født i Botne i Vestfold i 1925. Hun debuterte i 1956 med romanen Raset, og har siden skrevet...
Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe

I år er det 100 år siden Bjørneboes fødsel. Mengden av nye utgivelser og arrangementer i jubileumsåret beviser at...